De Marantz PMD-620 Overzicht  overzicht

 In december 2007 verscheen deze mini geheugenkaartrecorder in ons land, Niehoff High Tech Sound & Light te Denekamp was zo vriendelijk mij de recorder een week ter beschikking te stellen voor een test.

Beschrijving

Deze compact gebouwde recorder heeft ongeveer dezelfde geringe afmetingen als de eerder geteste Edirol R-09 zodat ook hier geen plaats is voor twee degelijke XLR microfoon aansluitingen. Bij gebruik van een externe microfoon is dus een verloopkabel nodig van XLR naar een 3.5 mm. ministekker. Eenzelfde soort aansluiting is er voor de hoofdtelefoon en de line in- en uitgang. Aardig is dat de recorder op afstand door een kabel (RC 600) is te bedienen. Via een USB-2.0 komt de verbinding met een computer tot stand. De opnamen worden opgeslagen op SD geheugenkaarten die thans tot 4 Gb verkrijgbaar zijn en in de toekomst tot meer dan 8 Gb. De USB aansluiting en de SD-kaart zitten verborgen achter twee zeer fragiele klepjes waarvan men zich afvraagt wanneer deze de geest geven.
De PMD-620 kan opnemen in de formaten PCM (.WAV) en MP3 bij 44.1 of 48 kHz. met een resolutie van 16 of 24 bit. Op een 4 Gb SD-kaart gaan bijna 13 uren mono in de kwaliteit 44.1 kHz/ 16 bit. In de laagste kwaliteit MP3 zelfs 283 uren.
De PMD-620 kan 5 Volt voeding leveren aan een externe microfoon, maar dat is te weinig voor b.v. de Sennheiser ME-64. Evenals bij de Edirol R-09 wordt het opnameniveau geregeld door twee drukknopjes waarmee het volume voor beide kanalen tegelijk in 30 stappen van 1 dB is in te stellen. Bij een opnameniveau tussen -12 en 0 dB, licht er een groene LED op en bij oversturing een rode. De geluidsterkte van de hoofdtelefoon en de interne luidspreker is in 50 stappen te regelen door een ringvormige knop aan de voorzijde.
De interne luidspreker stelt weinig voor. Het geluid is zo zacht dat het alleen is te horen als de recorder tegen het oor wordt gehouden.
Na het indrukken van de REC PAUSE-toets knippert een rode ring rond de REC-toets. Tijdens de opname brandt deze ring constant.

Terwijl de Edirol alle gegevens op één scherm samenpakt, zijn ze bij de PMD-620 verdeeld over enkele schermen. Deze zijn met de DISPLAY-toets achtereenvolgens op te roepen. De schermen van beide recorders zijn ongeveer even groot, maar dat van de Marantz lijkt groter door de brede zwarte omranding. De helderheid van het display is via het menu in 10 stappen in te stellen zodat bij duisternis geen verblinding optreedt. Twee AA-batterijen (alkaline of NiMH) verzorgen de voeding. Deze moet men buiten de recorder opladen.
Een netvoeding, een USB-kabel, een audio-kabel een statiefadapter en een 512 Mb SD-kaart worden meegeleverd. De adviesprijs bedraagt € 434.35 (incl. 512 Mb SD-kaart).
De garantietermijn is 24 maanden.
Een Nederlands-talige handleiding staat op een meegeleverde CD-ROM, maar is ook te downloaden van: http://manuals.roland.be/Nederlands/R09_nl.pdf

In de tabel zijn de overige eigenschappen samengevat en worden ze vergeleken met die van de Endirol R-09

Eigenschappen Edirol R-09 Marantz PMD-620

Tijdcode ingang

Resolutie (bit length)

Sample frequenties

Beschikbare file-formaten

Pre-record (tijd is afhankelijk van sample freq.)

Herstelfunctie (Retake, Rec Undo)

Herhaalfunctie bij afspelen (Repeat)

Test geheugenkaart (Card check, Media scan)

High pass filter (Low cut filter)

Band pass filter (Low + High cut filter)

Ingangsniveau demping (Attenuation)

Regelbare display-helderheid en/of -contrast

Datum / Tijdweergave op display

Automatisch uitschakelen na bepaalde tijd

Vastgelegde voorinstellingen (Presets)

Controle van opgenomen signaal (Verify)

"Na-band" controle (Read After Write)

Time Shift Playback

Automatische opname (Auto Cue)

Automatische regeling opnameniveau (ALC)

Opnamestop bij stilte (Silent Skip)

Kabel afstandsbediening (Remote Control)

Beperking piekniveau (Limiter)

Toetsvergrendeling (Input Lock Switch)

Nederlandstalige handleiding

Voeding (Net, accu pack of losse AA-formaat)

Phantom voeding

Interne microfoon

Interne luidspreker

Stroomverbruik (bij opname en weergave)

Bedrijfsduur (bij opname en weergave)

Aansluiting hoofdtelefoon

Aansluiting extern toetsenbord

Aansluiting aan computer

Gebalanceerde stereo microfooningang

Analoge stereo line ingang

Analoge stereo line uitgang

Digitale in- en uitgang

Afmetingen (BxHxD in mm.)

Gewicht zonder batterijen

Adviesprijs (Incl. BTW, Excl. accu)

Neen

16 en 24 bit

44.1 en 48 kHz

MP3, PCM (.WAV)

Neen

Neen

Ja

Neen

Ja

Neen

Microfoon ca. -20 dB

Ja, helderheid

Tijd

Na 3-60 min., instelbaar

Neen

Neen

Neen

Neen

Neen

Ja

Neen

Neen

Neen

Ja

Ja

Net, 2 stuks AA

Neen

Ja, stereo

Neen

360 mA

5 - 6 uur

Ja, 3.5 mm. ministekker

Neen

USB 2.0 / 1.1

1x3.5 mm. stereo ministekker

1x3.5 mm. stereo ministekker

1x3.5 mm. stereo ministekker

1x3.5 mm. optische kabel

63x102x29

145 gram

€ 398.= (incl. 64 Mb SD-kaart)

Neen

16 en 24 bit

44.1 en 48 kHz

MP3, PCM (.WAV)

Neen

Neen

Neen

Neen

Ja

Neen

Microfoon -12 dB of -24 dB

Ja, helderheid

Datum + Tijd

Na 15 min

3 intern en op SD-kaart

Neen

Neen

Neen

Neen

Ja

Ja

Ja

Neen

Ja

Ja, op CD-ROM

Net, 2 stuks AA

5 V, 1 mA

Ja, stereo

Ja, mono

4 W

Ca. 4 uur (alkaline)

Ja, 3.5 mm. ministekker

Neen

USB 2.0

1x3.5 mm. stereo ministekker

1x3.5 mm. stereo ministekker

1x3.5 mm. stereo ministekker

Neen

62x102x25

110 gram

€ 434.35 (Incl. 512 Mb SD-kaart)

 

Bediening

De bedieningstoetsen zijn wat groter dan bij de Edirol zodat ze mogelijk ook met handschoenen aan nog zijn te gebruiken. Normaal neemt de recorder op via de interne microfoons, maar bij gebruik van de line-ingang of een externe microfoon wordt automatisch via de aangesloten geluidsbron opgenomen. Bij het Input Menu moet dan wel zijn gekozen voor AUTO.
De externe microfoon heeft daarbij prioriteit boven de line-ingang als beide zijn aangesloten. De belangrijkste toetsen zoals STOP, PAUSE, RECORD, DISPLAY, ENTER en VOLUME zitten aan de voorzijde. Als de DISPLAY-toets 3 seconden wordt ingedrukt verschijnt het "hoofdmenu" met de onderdelen File List, Utility Menu, Preset Menu, Time/Date, Preset Load, Preset Save en F/W Version. In de File List verschijnen de namen van de opgenomen records (files).
Na het formatteren begint de recorder opnieuw te tellen met b.v. 001 1001.WAV, 001 1002.WAV etc.
De lijst is te gebruiken bij het kiezen van een weer te geven opname. Ook kunnen alle opnamen, zonder pauze, achtereenvolgens worden afgespeeld. Het Utility Menu geeft de mogelijkheid filenamen te wijzigen, files te verwijderen of de SD-kaart te formatteren. Het is heel mooi dat de recorder drie voorinstellingen (presets) kent. Deze worden in het interne geheugen opgeslagen, maar zijn ook op de SD-kaart weg te schrijven. Met het onderdeel Preset Load zijn de presets vanaf de geheugenkaart in te lezen (eventueel ook in andere PMD-620's).
In de presets kunnen maar liefst 24 instellingen worden vastgelegd. Enkele belangrijke zijn: opnameformaat (PCM of MP3), stereo of mono, sample frequentie, Low Cut en helderheid van het beeldscherm.

 

Geluidskwaliteit

De opnamekwaliteit van de PMD-620 wordt vergeleken met die van mijn referentie recorder, de Marantz PMD-671. Daarbij is gebruik gemaakt van de externe Sennheiser ME-64 met eigen voeding. Er is alleen getest met de microfoons omdat dit in de praktijk van de geluidsjager het meest voor zal komen. De kwaliteit van de line-ingang heb ik niet bekeken hoewel deze b.v. goed is te gebruiken voor opnamen uit een vleermuis detector. Als geluidsbron wordt zowel "witte ruis" als de zang van een Nachtegaal afgespeeld via een goede luidspreker.
De opstelling van de microfoon t.o.v. de luidspreker blijft gedurende de gehele testprocedure ongewijzigd. De opnameregelaars van de recorders zijn daarbij ingesteld op 80% van hun maximum. Ik heb alleen getest met PCM bij 44.1 kHz en 16 bit.

De opname van "witte ruis" laat zien dat de PMD-620 het geluid ca. 19 dB. zwakker op de geheugenkaart wegschrijft dan de PMD-671. Met de interne microfoon is het verschil zelfs ca. 23 dB. Na versterking van het PMD-620 signaal in Adobe Audition tot hetzelfde niveau als dat van de PMD-671, blijken de grafieken van de frequentieverdeling vrijwel samen te vallen.
Alleen boven 14 kHz. geeft de 620 iets meer ruis. Bij gebruik van de interne microfoon zijn er aanzienlijke verschillen zichtbaar waarbij het hogere ruisniveau van de 620 duidelijk wordt.

De PMD-620 is met de interne microfoon misschien te gebruiken als dicteerapparaat, voor het in hoge kwaliteit opnemen van zwakke natuurgeluiden is een goede externe microfoon beslist vereist.

 

Samenvatting

De opnamekwaliteit met externe microfoon is uitstekend en vergelijkbaar met die van de Edirol R-09. De interne microfoon is voor het opnemen van natuurgeluiden nauwelijks bruikbaar.
Wel is de recorder geschikt voor het (via de line-ingang) opnemen van signalen uit b.v. een batdetector. De PMD-620 heeft als voordelen boven de Edirol o.a.:
  • De grotere bedieningstoetsen
  • De mogelijkheid van drie voorinstellingen
  • Een kabel
  • afstandsbediening
  • Een afluistermogelijkheid in het veld
Door de geringe afmetingen van deze recorder is er helaas geen plaats voor degelijke XLR microfoonaansluitingen. Ook is het opnameniveau van beide stereokanalen niet afzonderlijk te regelen. De recorder kan geen 48 Volt "phantom voeding" aan een externe microfoon leveren. Voor wie met deze beperkingen kan leven, is dit toch een heel aardige recorder voor een aantrekkelijke prijs.

Januari 2008                 J.A. Meijerink

Dit testrapport mag met toestemming van de auteur en met bronvermelding voor reclamedoeleinden worden gebruikt, mits het in z'n geheel wordt gepubliceerd.