Leica Trinovid 8x42 HD, 10x42 HD en Noctivid 8x42, 10x42 Overzicht  overzicht

 

Algemeen
Het is al weer negen jaar geleden dat ik de Leica Ultravid HD heb getest. Van dat model is daarna nog een “plus” versie verschenen waarbij hoog lichtdoorlatend SCHOTT HT ™ glas is toegepast. Dat model heb ik niet getest, maar ik ben dank verschuldigd aan Foto Konijnenberg te Den Ham die mij de nieuwste Noctivid en de Trinovid ter beschikking heeft gesteld.
Het kijkerhuis is van magnesium en de metalen delen hebben een harde (klasse 8) coating. De aan de buitenlucht blootgestelde glasoppervlakken zijn voorzien van de waterafstotende Aqua Dura coating. De rubber bekleding voelt stroef en plezierig aan.
Bij de kijkers worden een draagriem, draagtas, regenkapje en objectiefdoppen geleverd. Verder een instructieboekje en garantiebewijs.
De draagtas van de Trinovid heeft extra toepassings mogelijkheden waarover hierna meer details. Bij de vriestest (-20° C) doen de Leica’s het nog goed. Alle beweegbare delen blijven gangbaar, alleen het verstellen van de oogafstand gaat erg zwaar.
Maar dat is meestal geen groot bezwaar omdat bij vogelaars de kijker vaak door slechts één persoon wordt gebruikt. Bij het ontdooien is geen inwendige condensatie vast te stellen en dat
wekt vertrouwen in de dichtheid van de kijkers.

Nog enkele algemene zaken:

 

Het eye relief
Het door fabrikanten opgegeven eye relief is de afstand van de uittredepupil tot het glasoppervlak van het oculair. Deze waarde is voor brildragers echter minder relevant omdat de bril niet tegen het glas komt, maar tegen de oculairrand. Daarom vermeld ik in mijn testrapporten het effectieve eye relief als afstand tussen de uittredepupil en de rand van het oculair. Deze waarde is meestal enkele milimeters kleiner dan de door de fabriek opgegeven waarde.

 

Het “globe” of “rolling ball” effect
Over dit verschijnsel heb ik in 2012 uitgebreider geschreven bij de bespreking van de Swarovski EL kijkers. Het doet zich voor als een optische techniek wordt toegepast waarbij het beeldveld vlakker wordt met hogere randscherpte en minder vertekening. De meeste gebruikers wennen snel aan dit “rolling ball” effect waarbij het beeld wat lijkt te golven als je de kijker beweegt. Maar sommigen blijven het hinderlijk vinden en een enkeling beweert er duizelig van te worden. Voor hen bieden de Leica’s mogelijk een goed alternatief omdat ze het verschijnsel niet of nauwelijks vertonen.

 

De garantietermijn
In de USA hebben de Leica kijkers een “Lifetime Warranty” omdat ze anders weinig kans maken verkocht te worden. In ons land hadden de topkijkers vroeger een garantietermijn van 30 jaar.
Ook de Leica kijkers hadden dat nog in 2008. Maar enkele jaren geleden hebben de topmerken deze termijn teruggebracht naar 10 jaar en dat is jammer.
Men moet natuurlijk wel voldoen aan de wettelijk gestelde eisen maar het zou toch gewenst zijn als de fabrikanten van topmerken in Europa door een langere garantietermijn wat meer vertrouwen in hun eigen producten zouden uitstraalden. Maar als niemand er iets van zegt zal het wel zo blijven. Een kennis van mij kon onlangs nog profiteren van de vroegere 30-jarige termijn. Zijn 22 jaar oude Leica 10x50 BA werd gratis hersteld waarbij veel onderdelen werden vervangen. En zo hoort het ook. Het is verheugend te melden dat op de veel goedkopere Chinese EDEN kijkers maar liefst 25 jaar garantie zit.

 

De beeldscherpte
De resolutie in het beeldcentrum is bij moderne topkijkers uitstekend. Om de resolutie te bepalen gebruik ik vaak een viermaal vergrotend hulpkijkertje achter het oculair. Bij de Noctivid 10x42 vind ik dan een resolutie van maar liefst 2,28 boogseconden. Om daarvan te kunnen profiteren zou ons oog een resolutie moeten hebben van 22,8 boogseconden en dat haalt niemand. Het gemiddelde menselijk oog heeft bij visus 1,0 een resolutie van “slechts” 60 boogseconden. Wat de centrale beeldscherpte betreft zijn de kijkers dus veel beter dan onze ogen.

 

De Trinovid 8x42 HD en 10x42 HD
In 2004 werd de Trinovid vervangen door de Ultravid, maar nu is de Trinovid teruggekeerd. Ze zijn begin 2016 op de markt gebracht en zo eenvoudig mogelijk geconstrueerd waardoor ze ruim € 1500.= goedkoper zijn dan de Noctivid. Zo is bijvoorbeeld de afzonderlijke oculairinstelling als ring aangebracht rond het rechter oculair zoals dat vroeger gebruikelijk was. Die constructie is goedkoper te produceren en voldoet nog steeds goed. Wel verdraait de ring onbedoeld iets gemakkelijker dan bij het uittrekbare dekseltje op de centrale focusknop, zoals we dat nu bij de topkijkers zien.

De afkorting “HD” in de naam betekent gewoonlijk “High Definition”. Maar wat men er hier mee bedoelt is onduidelijk. De beeldscherpte in het centrum en de contrastweergave zijn inderdaad uitstekend. Ook de kleurweergave is neutraal. Maar de randscherpte blijft wat achter bij die van de Noctivid. Ook verschijnen er kleurrandjes als je het oog uit de optische as beweegt. Er is aan de randen wat kussenvormige vertekening maar voor de vogelaar is dat niet zo belangrijk omdat de vogel zich meestal in het beeldmidden bevindt. Van het globe effect is bij deze kijker geen sprake. Bij de 10x42 vind ik een effectief eye relief van 14 mm. en dat is wat aan de krappe kant. Ik moet kijker en bril tegen het hoofd drukken om het gehele beeld te kunnen overzien. Maar dat kan per persoon natuurlijk verschillen.

De “draagtas” bestaat uit een waterafstotend neopreen draagsysteem. Ingevouwen dient het als draagtas, maar uitgevouwen kan het worden omgehangen waarbij de druk op de nekwervels wordt voorkomen. Men noemt dit het “Adventure strap” harnas systeem. In een grotere afmeting is de tas ook leverbaar voor de Noctivid.
Onderstaande afbeeldingen zeggen meer dan de beste beschrijving.

Voor specificaties en verdere beoordeling van de Trinovids verwijs ik naar de tabel.
Het zijn prima kijkers voor niet al te veel geld. Wat zou ik vroeger als jonge beginnende vogelaar graag zo’n kijker hebben gehad.

 

De Noctivid 8x42 en 10x42
Dit is momenteel het vlaggenschip bij de Leica kijkers. Topkijkers gaan overigens steeds meer op elkaar lijken en Leica is de laatste die komt met het open tweebrug systeem zonder de centrale as. Vogelaars gebruiken meestal de 10x vergroting en daarom zal ik in deze test de Noctivid 10x42 vergelijken met de belangrijkste concurrenten, de Zeiss Victory SV 10x42 en de Swarovski EL 10x42 Swarovision.

De Noctivid ziet er degelijk uit en er zit geen speling op de focusknop. Zoals bij de andere topkijkers is het verschil tussen linker en rechter oog te corrigeren met het dekseltje op de centrale insteling. Daar is het verschil in dioptriewaarde duidelijk af te lezen door een venstertje. De objectiefdoppen blijven normaal aan de kijker zitten maar kunnen ook gemakkelijk verwijderd of vervangen worden.

Beeldscherpte en contrastweergave zijn uitstekend. De kijkers geven een zeer helder beeld waarbij de kleuren natuurgetrouw worden weergegeven. Dat is ook bij de Swarovski het geval terwijl de Zeiss een zeer lichte geelzweem laat zien. Bij de test met sterk tegenlicht kon ik geen inwendige reflectie vaststellen en dat heb ik bij vrijwel geen andere kijker meegemaakt. De fabriek geeft een lichttransmissie aan van 92% wat mede te danken zou zijn aan het gebruik van SCHOTT HT ™ glas. Het beeld is redelijk vlak met slechts weinig kussenvormige vertekening. De randscherpte is wel iets minder dan bij de Zeiss en de Swarovski. Maar in tegenstelling tot deze concurrenten kon ik bij de Noctivid nauwelijks iets van een “rolling ball” effect bespeuren. Dit is dus een topkijker voor gebruikers die zich aan dit verschijnsel ergeren.

In het beeldmidden zijn, bij verschuiven van het oog uit de optische as, smalle kleurrandjes zichtbaar en aan de randen worden deze veel duidelijker. Op dit onderdeel scoort de Zeiss het best, ondanks het grotere gezichtveld van deze kijker.
De kleinste waarneemafstand is 1.7 meter en dat is 20 cm. groter dan bij de Zeiss en de Swarovski. Om scherp te stellen van 3 m. naar oneindig vergt dat precies één omwenteling van de focusknop. De Zeiss is met 250° graden de snelste en de Swarovski ligt met 300° daar tussenin. Wat betreft de handligging en de bediening heb ik een lichte voorkeur voor de Zeiss vanwege het geringste gewicht, de balans en het feit dat de wijsvinger precies op de focusknop ligt.
Voor de specificaties en de beoordelingscijfers verwijs ik naar de tabel waar alles voor de drie topkijkers naast elkaar is gezet.

 

Samenvatting
De Trinovids zijn prima kijkers, in kwaliteit net onder de top maar voor een redelijke prijs. De keuze tussen de Noctivid en de andere topkijkers kan moeilijk zijn. Het is daarom aan te bevelen deze kijkers in een goed geoutilleerde winkel direct naast elkaar te vergelijken. Dit verslag geeft slechts informatie, maar vraag me niet voor u een keuze te maken, niet alle ogen zijn gelijk en smaken kunnen verschillen.
Tenslotte kan ook de prijs een rol spelen en het valt op dat de Noctivid ruim € 400.= duurder is dan de Swarovski. Het zou toch jammer zijn als Leica zich daarmee uit de markt prijst.

 

De specificaties en de cijferwaardering zijn in de volgende tabel samengevat


TWENTSE VOGELWERKGROEP

Ing. J.A.Meijerink

T E S T R A P P O R T                    Leica Trinovid en Noctivid                     December 2017
Kijkermerk / type Trinovid
8x42 HD
Trinovid
10x42 HD
Noctivid
8x42
Noctivid
10x42
Swarovski EL
10x42
Zeiss SV
10x42
Technische gegevens
 Gewicht (gram) 734 746 891 896 870 796
 Min. - Max. Hoogte (mm.) 142 - 152 142 - 152 154 - 166 154 - 166 160 - 172 174 - 182
 Max. Breedte (mm.) 128 128 134 134 132 137
 Diameter uittredepupil (mm.) 5.25 4.20 5.25 4.20 4.20 4.20
 Eye-Relief (mm.) (vanaf oculairrand) 15 14 17 17 16 17
 Oogafstand Min-Max (mm.) 57 - 76 57 - 76 56 - 74 56 -74 54 - 74 54 - 76
 Max. rotatie focusknop ( ° ) 640 720 640 640 900 660
 Rotatie focusknop van 3m tot 8 ( ° ) 360 340 380 360 300 250
 Kleinste waarneemafstand (m.) 1.70 1.50 1.80 1.70 1.50 1.50
 Schemeringsgetal 18.3 20.5 18.3 20.5 20.5 20.5
 Gezichtsveld op 1000 m. (m.) 125 114 137 113 112 120
 Openingshoek ( ° ) 7.15 6.52 7.83 6.46 6.41 6.86
 Gezichtshoek ( ° ) 53.1 59.3 57.4 58.9 58.4 61.9
 Adviesprijs (€ ) 1099.= 1149.= 2625.= 2725.= 2299.= 2375.=
Optische kwaliteit
 Beeldscherpte 5 5 5 5 5 5
 Contrastweergave 5 5 5 5 5 5
 Kleurranden 3.5 3.5 3.5 3.5 4 4.5
 Randscherpte 3.5 3.5 4 4 5 4.5
 Gezichtsveld 3.5 5 4.5 4.5 4.5 5
 Kleurweergave 5 5 5 5 5 4.5
 Inwendige spiegeling 4 4 5 5 4 4
 Vertekening / Globe effect 4 / 5 4 / 5 4.5 / 4.5 4.5 / 4.5 5- / 3 4.5 / 4
 Geschiktheid voor brildragers 5 5 5 5 5 5
Mechanische kwaliteit     +20° / -20 °
 Scharnierdraaiing 5 / 3 5 / 3 5 / 2 5 / 2 5 / 2 5 / 1
 Scherpstelmechanisme 5 / 4 5 / 4 5 / 4 5 / 4 4 / 4 5 / 4
 Oculairinstelling 5 / 3 5 / 3 5 / 5 5 / 5 5 / 5 5 / 5
 Oculairringen 5 / 4 5 / 4 5 / 5 5 / 5 5 / 4 4 / 4
 Stof- en waterdichtheid 5 5 5 5 5 5
Cijferwaardering:   1=Slecht  2=Matig  3=Redelijk  4=Goed  5=Uitstekend
Opmerkingen:      Garantietermijn: 10 jaar
Dit testrapport mag voor reklamedoeleinden worden gebruikt als daarvoor schriftelijke toestemming van de auteur is verkregen en wanneer het bovendien in z'n geheel wordt gepubliceerd.


Voor vragen en/of opmerkingen betreffende kijkers en telescopen ben ik slechts per e-mail bereikbaar op  elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(Voor het verzenden dient u “DITNIET” uit het mailadres te verwijderen)

 

December 2017                  Jan Meijerink

Dit testrapport mag met schriftelijke toestemming van de auteur en met bronvermelding voor reclamedoeleinden worden gebruikt, mits het in z'n geheel wordt gepubliceerd.