Booster van Zeiss Overzicht  overzicht

 


Evenals Swarovski, maakt ook Zeiss een booster. Het is een soort hulptelescoop met drievoudige vergroting die d.m.v. een adapterring op het oculair van een Zeiss verrekijker is aan te sluiten. De vergroting van de kijker verdrievoudigt daarmee, maar de diameter van de uittredepupil wordt een factor drie kleiner. Dit betekent dat de lichtsterkte met een factor negen afneemt.
Ik heb de booster getest met een Zeiss 10x42 T*FL en een Zeiss 10x56 T*FL. Bij de 10x42 wordt de uittredepupil slechts 1.4 mm. waardoor de fysiologie van het menselijk oog een rol gaat spelen en de beeldscherpte behoorlijk afneemt. Daarbij komt nog dat de 10x42 zeer snel scherp stelt en je dus gauw door de scherpte heen draait. Ook van het contrast blijft maar weinig over zodat de booster voor deze kijker nauwelijks geschikt is. Op de 10x56 werkt alles een tikje beter, maar ook daar zijn de beeldscherpte en contrastweergave lang niet optimaal.
Van de beeldscherpte blijft maar ca. 70% over van de theoretisch haalbare resolutie.
Ook het gezichtsveld wordt erg klein en bovendien zijn de kijkers bij een 30x vergroting niet uit de hand stil te houden. Een goede ondersteuning is dus beslist vereist.
Bij een 8x56 kijker zou alles nog iets gunstiger kunnen zijn, maar concluderend kan ik de aanschaf van de booster voor dit doel toch niet aanbevelen.
Wel is deze goed te gebruiken als een handig mee te nemen 3x vergrotende monoculaire kijker.

Jan Meijerink              November 2007