Canon 15x50 IS en 18x50 IS stabilisatiekijkers Overzicht  overzicht

 

In mijn testverslag van de eerste versie Canon stabilisatiekijkers kwam de werking van het systeem aan de orde en werd een vergelijking gemaakt met de stabilisatiekijkers van Zeiss.
In dit verslag beperk ik me tot de veranderingen die Canon heeft doorgevoerd bij de nieuwe versie.
Ik had nogal kritiek op het vorige ontwerp en het is erg verheugend te zien dat bij de nieuwe versie de volgende verbeteringen zijn aangebracht:
1 De kijkers hebben een inwendige scherpstelling waardoor geen lucht meer wordt binnengezogen.
2 De ringvormige spleet tussen oculair en kijkerhuis is daarmee vervallen zodat regenwater niet meer rechtstreeks de kijker in loopt. De instrumenten zijn nu spatwaterdicht.
3 De maximale oogafstand is vergroot naar 75 mm. waardoor "breedkijkers" nu ook van de kijker gebruik kunnen maken.
4 De objectiefdiameter is vergroot naar 50 mm. waarmee de lichtsterkte en de diameter van de uittreepupil zijn toegenomen hetgeen plezieriger kijkt.
5 De stabilisatieknop kan worden vastgezet door er even snel op te drukken. We hoeven dus geen kramp meer in de vingers te krijgen bij lang achtereen waarnemen.
De stabilisatie schakelt na 5 min. automatisch uit, zodat je niet met lege batterijen zit, mocht je vergeten zijn het systeem uit te zetten.
6 De justering van het systeem blijft correct, ook bij uitgeschakelde stabilisatie. We schakelen deze dus pas in als het echt nodig is, en dat spaart batterijen.
7 Er is een batterijpak leverbaar dat aan de gordel kan worden gedragen terwijl een kabeltje met adapter in het batterij-compartiment gaat. Het deurtje blijft daarbij open staan en de vraag is of dit het voortdurend contact met de langsstrijkende kleding overleeft. In het pak gaan vier D-formaat batterijen waarmee het stabilisatiesysteem 14x zo lang zou werken als bij gebruik van interne batterijen. Vooral bij zeer lage temperaturen ideaal omdat het batterijpak redelijk warm blijft. Het pak met batterijen weegt 790 gram en kost hfl. 184.=.

 



Gebleven zijn helaas de (gemakkelijk) omstulpbare oculairringen waarvan we moeten afwachten hoe deze zich op de duur zullen gedragen.
Alle instellingen lopen plezierig licht en ook bij de vriestest (-20° C) werkt alles nog, behalve de stabilisatie die dan door onvoldoende batterij-capaciteit de geest geeft. Na het voorzichtig ontdooien ontstond er een flinke inwendige condensatie die pas na ca. een half uur was verdwenen. Bij het waarnemen met sterk tegenlicht ontstaat er een hinderlijke inwendige spiegeling en verder vertonen de kijkers nog duidelijke blauwe en gele kleurranden langs contrastrijke voorwerpen. Ook kunnen we een lichte, niet hinderlijke geelzweem waarnemen.
Over het stabilisatiesysteem weer niets dan goeds. Het werkt eigenlijk nog beter dan bij de Zeiss-kijkers omdat die moeite hebben met het stabiliseren van laagfrequente trillingen.
Zoals ik in mijn vorige testverslag opmerkte zal een actief vogelaar al gauw hfl. 100.= per jaar kwijt zijn aan batterijen, tenzij hij/zij van een batterijpak gebruik maakt.
De garantietermijn op de Canons bedraagt 1 jaar. Helaas hebben we nog geen ervaring met de duurzaamheid van het systeem.

 

De 18x50 IS
Met deze kijker heb ik problemen. Er ontstaat alleen een scherp beeld als je zuiver recht door de kijker ziet en de uittreepupil precies op de oogpupil valt. Een kleine verschuiving treedt echter al gauw op bij het volgen van vliegende vogels en daardoor ontstaat onscherpte die vaak moeilijk is te corrigeren. Je moet de kijker dan afzetten, opnieuw voor de ogen brengen en de stabilisatieknop indrukken. De vogel is dan inmiddels gevlogen. Een ander vreemd verschijnsel is, dat je voor elke afstand opnieuw de afzonderlijke oculairinstelling moet bijstellen. Mogelijk komt dit door een geringe inwendige speling want de kijker is zeer gevoelig voor de instelling. De ouderen onder ons blijven maar scherpstellen. Ik weet niet of het om exemplarische tekortkomingen gaat of dat het in het systeem zit, maar het werken met dit instrument is geen genoegen.

 

De 15x50 IS
Wat een verschil met de 18x. Het beeld blijft mooi scherp ook al kijk je er schuin door. Zoals gezegd werkt de stabilisatie zo goed dat een éénbeenstatief eigenlijk niet nodig is voor kortdurende observatie. De uittreepupil van 3.33 mm. is juist groot genoeg om een plezierig beeld te geven. De kijker is dan ook zeer geschikt voor wie vaak op grotere afstand moet waarnemen of voor wie vaak gehinderd wordt door stormachtig weer. Bij langdurig achtereen waarnemen (b.v. zeetrek) is het batterijpak zeer aan te raden en kan ook een statiefpoot vermoeide armen helpen voorkomen. Voor gebruik op korte afstand (b.v. in het bos) is de kijker minder geschikt wegens een relatief klein gezichtsveld en het feit dat je voortdurend moet scherpstellen.

 

Conclusie
Het ontwerp van de nieuwe Canons is enorm verbeterd. Als zwakke punten blijven slechts de rubber oculairringen, de kleurschifting en de inwendige spiegeling bij tegenlicht. Het stabilisatiesysteem werkt voortreffelijk. Wegens de sterke vergroting zijn de kijkers niet geschikt als universeelkijker voor de ornitholoog. De aanschaf van de 18x moet ik ontraden totdat er duidelijkheid is gekomen over het al of niet exemplarisch voorkomen van de problemen. De 15x kan ik van harte aanbevelen voor wie veel op afstand moet observeren, er van uitgaande dat zich bij dit type geen exemplarische gebreken zullen voordoen. Nooit vergeten voldoende reservebatterijen mee te nemen. In het overzicht heb ik ter vergelijking tevens de specificaties van de Zeiss 20x60 S opgenomen.

De hierbij afgedrukte testresultaten kunnen U verder helpen bij het maken van de keuze.Voor vragen en opmerkingen over kijkers en telescopen of te verkrijgen kortingen ben ik alleen per e-mail bereikbaar onder: elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(I.v.m. spam dient U in dit adres "DITNIET" te verwijderen).

 

Augustus 2000                 Jan Meijerink

 

TWENTSE VOGELWERKGROEP

Ing. J.A.Meijerink

T E S T R A P P O R T                    Canon stabilisatiekijkers
Kijkermerk/type Canon 18x50 IS Canon 15x50 IS Canon 20x60 S
Technische gegevens
Gewicht (gram) 1200 1200 1660
Max. hoogte (mm) 193 193 275
Max. breedte (mm) 152 152 160
Diameter uitreepupil (mm) 2.78 3.33 3.00
Eye-relief (mm) 12.5 13.0 10.5
Oogafstand (mm) 56 - 75 57 - 76 ?
Kleinste waarneemafstand (m) 5.90 5.70 13.00
Schemeringsgetal 30 27.4 34.6
Gezichtsveld 1000m (m) 66 79 50
Openingshoek (graden) 3.78 4.52 2.86
Gezichtshoek (graden) 61.4 61.3 53.1
Scherpstelling (C/A) C C C
Adviesprijs (Fl.) 3495.= 2995.= 9550.=
Optische kwaliteit
Beeldscherpte 4 5 5
Kontrastweergave 4 4.5 5
Kleurranden 3 3.5 3.5
Randscherpte 4 3.5 3
Gezichtsveld 5 5 3
Kleurweergave 4 4 4.5
Inwendige spiegeling 3.5 3 3
Vertekening 4 4 3.5
Geschiktheid voor brildragers 5 5 3
Mechanische kwaliteit     +20° / -20 °
Scharnierdraaiing 5 / 5 5 / 5 ? / 5
Scherpstelmechanisme 4 / 5 4 / 5 ? / 4
Oculairinstelling 5 / 5 4 / 5 ? / 4
Stof- en waterdichtheid 4 / 4 4 / 4 ? / 4
Cijferwaardering:   1=Slecht  2=Matig  3=Redelijk  4=Goed  5=Uitstekend
Opmerkingen: -
Dit testrapport mag voor reklamedoeleinden worden gebruikt als daarvoor toestemming van de auteur is verkregen en
wanneer het bovendien in z'n geheel wordt gepubliceerd.