De garantietermijn van kijkers en telescopen Overzicht  overzicht

 

Op apparatuur uit de goedkopere prijsklasse zit gewoonlijk slechts 1 jaar garantie op fabrieksfouten. De topmerken onderscheiden zich door een langere garantietermijn op hun normale kijkers en telescopen, die meestal 10 tot 30 jaar bedraagt. Zeiss was daarbij een uitzondering omdat tot 1 okt. 2006 een termijn van 5 jaar op onderdelen en arbeidsloon gold, en voor de volgende 5 jaren alleen op onderdelen. Mede door de vele negatieve reacties van gebruikers en mijn commentaar in de testverslagen, heeft Zeiss de termijn nu voor Nederland uitgebreid naar 30 jaar voor kijkers en telescopen. Bovendien heeft de koper van Zeiss-apparatuur nu recht op 3 gratis schoonmaak/servicebeurten, na resp. 2, 5 en 10 jaar. Van dat laatste recht zal weinig gebruik worden gemaakt daar kijkers gewoonlijk binnen 10 jaar nauwelijks vervuilen. Bovenstaande termijnen gelden niet voor Zeiss-apparatuur met beeldstabilisatie en voor restlichtversterkers.
De garantietermijn daarop blijft 5 jaar. Een en ander heeft wel tot gevolg gehad dat Zeiss zijn prijzen per 1 oktober 2006 met 3 tot 6 procent heeft verhoogd.
Swarovski heeft onlangs de garantietermijn teruggebracht naar 10 jaar. De periode van 25 jaar op Eden-kijkers wordt door de Nederlandse importeur gegeven.

In de tabel wordt e.e.a. (voor zover mij bekend is) nog eens samengevat voor tien verschillende merken.
Garantievoorwaarden kunnen per land verschillen en bovendien kunnen fabrikanten of  importeurs deze onaangekondigd wijzigen.
Het is dus verstandig daar voor de aankoop van apparatuur naar te informeren.

 

GARANTIETERMIJN  VAN  Kijkers en telescopen 
Merk Verrekijkers Telescopen
Leica 30 jaar 10 jaar
Swarovski 10 jaar 10 jaar
Kowa 5 jaar 5 jaar
Zeiss (vóór 1 okt 2006) 5 jaar op onderdelen en arbeidsloon,
de volgende 5 jaar alleen op onderdelen
Zeiss (vanaf 1 okt 2006) 30 jaar 10 jaar
Nikon 10 jaar 10 jaar
Eden 25 jaar    -
Canon (met beeldstabilisatie) 1 jaar    -
Bynolyt 25 jaar 25 jaar
Meopta 10 jaar    -
Docter 5 jaar op onderdelen en loon,
de volgende 25 jaar op materiaal
   -

Jan Meijerink                 Juni 2010