De Swarovski Bino-Suspender Overzicht  overzicht

 

 

Vogelaars hebben vaak de gewoonte een groot gewicht aan apparatuur met zich mee te sjouwen. Kijker, camera, telescoop, statief etc. met een totaal gewicht van ettelijke kilo's dat om de nek wordt gedragen. Logisch dat daardoor nogal eens nekklachten ontstaan als deze ongunstige belasting langere tijd voortduurt. Swarovski heeft daarom een draagconstructie ontworpen waaraan we kijkers en camera's probleemloos op lange tochten mee kunnen nemen zonder daarbij de nek op ungunstige wijze te belasten. Het gewicht wordt namelijk over beide schouders verdeeld waarbij de nek wordt ontzien. Mijn ervaring met deze suspender is tot nu toe vrij positief en ik zie er niet meer tegen op een vrij zware kijker als de Leica Trinovid 10x50 mee te dragen. Swarovski-kijkers zijn aan de clip van de draagriem te bevestigen. Wees daarbij echter wel voorzichtig want de draagogen van de EL-kijkers zijn zeer fragiel. Bij mijn eigen kijker is zelfs een draagoog afgebroken. Sommige andere merken zijn voorzien van te nauwe draagogen waar de clips niet door kunnen. Daarom worden twee korte riempjes meegeleverd die door de draagogen gaan en vervolgens aan de clip zijn te bevestigen. Het is zeer aan te bevelen deze riempjes bij alle kijkers te gebruiken, dus ook bij die van Swarovski.
Een eventueel regenkapje is met een bijgeleverd koordje aan de riem vast te maken. Een bijkomend voordeel voor niet-brildragers zou kunnen zijn dat de kijker wat beter stil is te houden omdat de elastische draagriemen een constante lichte druk op de kijker uitoefenen tijdens het waarnemen. Bij drildragers drukt de kijker dan vaak te stevig tegen de bril waardoor deze beslaat.
Ook lijkt het of door deze druk, tijdens het waarnemen, het gewicht van de kijker wat groter wordt hetgeen men als nadeel kan ondervinden. De suspender is volledig instelbaar en past dus op elk formaat gebruiker. De prijs bedraagt ca. € 30,=.

Jan Meijerink