Nieuwe Swarovski-kijkers: EL-Swarovision, CL-Companion en SLC-HD Overzicht  overzicht

 Algemeen

Swarovski weet ons weer eens te verrassen met het uitbrengen van nieuwe producten en het verbeteren van bestaande. Van de topmerken behoort Swarovski tot de meest inventieve.
Men is zich er van bewust dat vogelaars wellicht de belangrijkste doelgroep vormen.
Verheugend is te constateren dat, in tegenstelling tot sommige andere fabrikanten van topkijkers, Swarovski zijn gebruikers serieus neemt.
Met opmerkingen en aanbevelingen “uit het veld” wordt mogelijk iets gedaan om de kwaliteit en de waarde van de producten te verbeteren.
Ook de aandacht die het merk besteedt aan “after sales” wordt door de gebruikers zeer op prijs gesteld. Ik merk dit door de vele e-mails die ik uit binnen- en buitenland krijg als reactie op mijn kijkertesten.
In mei 2010 heb ik de EL 8,5x42 Swarovision en de EL 10x42 Swarovision getest.
Thans is de beurt aan de nieuwe EL 10x50 Swarovision, de EL 12x50 Swarovision, de CL 8x30 B Companion, de CL 10x30 B Companion, de SLC 8x42 HD en de SLC 10x42 HD.
Door de welwillende medewerking van Swarovski Optik Benelux heb ik deze zes kijkers enkele weken lang uitgebreid kunnen testen.


De EL 10x50 Swarovision en de EL 12x50 Swarovision
De EL-kijkers behoren tot de top uit het Swarovski assortiment. Het kijkerhuis is van magnesium, een sterk en vormvast lichtmetaal.
Dit huis is voorzien van een groene rubber ommanteling die plezierig aanvoelt, ook bij hogere buitentemperatuur zodat de kijker ook dan niet aan de handen gaat plakken.
De handligging vind ik zelf wel plezierig, maar dat is zeer afhankelijk van persoonlijke smaak.
De oculairringen klikken op twee tussenstanden in en zijn geheel te verwijderen, wat het schoonmaken van de oculairs vergemakkelijkt.
De met de buitenlucht in aanraking komende glasoppervlakken zijn van een waterafstotende coating (SWAROCLEAN) voorzien waardoor deze gemakkelijker zijn te reinigen.
Het inwendige van de kijker is met stikstofgas gevuld om condensatie tegen lenzen en prisma’s zoveel mogelijk te voorkomen.
De afzonderlijke oculairinstelling geschiedt met een uittrekbaar dekseltje op de focusknop en is regelbaar tussen -4 en +4 dioptrieën.
Het scherpstellen gaat precies, zonder speling en het vereist een rotatie van ongeveer 560 graden om scherp te stellen van 3 m. tot oneindig. Daarmee behoren de EL’s niet tot de snelste scherpstellers. Bij het focusseren valt het op dat draaien naar rechts zwaarder gaat dan naar links, alsof je rechtsom tegen een veerdruk in moet draaien.
Misschien is het een kwestie van smaak, maar ik vind dit minder plezierig. Daar komt bij dat tijdens het langzaam en nauwkeurig scherpstellen de focusknop met lichte schokjes draait.
Het is allemaal niet zo erg, maar een wat “smeuïger” gang van de scherpstelling zou ik toch prefereren.
Bij de vriestest doen de EL’s het heel goed. Alle beweegbare delen zijn zelfs bij -20° C nog gangbaar. Bij het ontdooien ontstaat maar een geringe inwendige aanslag die weer spoedig is verdwenen.
Optisch zijn het bijzonder fraaie kijkers waarbij het vlakke beeldveld opvalt, haast zonder vertekening aan de randen.
Ook de randscherpte is uitstekend, zelfs bij het grote gezichtsveld, en dat maak ik maar weinig mee. Swarovski verdient daarmee een dikke pluim.
Beeldscherpte, contrast- en kleurweergave zijn ook uitstekend. Alleen het secundaire spectrum, dat smalle kleurrandjes veroorzaakt, zou nog wat kunnen worden verbeterd.
Maar ik wil als kijkertester bij deze bijna volmaakte kijkers ook graag wat te wensen over houden.
Beide kijkers hebben een mooi groot gezichtsveld en zijn ook geschikt voor brildragers. Vooral de 10x50 met zijn eye-relief van 16 mm. is voor hen uitermate geschikt.
De kleinste waarneemafstand bedraagt 2.8 m. en wie een kijker wil gebruiken voor het observeren van insecten e.d. zou dus beter voor een EL 42 (met een waarneemafstand van 1.50 m.) kunnen kiezen. Door de tamelijk grote uittredepupil zijn de kijkers ook geschikt voor het waarnemen in de schemering.
Aan de vogelaar, voor wie het gewicht van ruim een kilo geen bezwaar is, kan ik de kijkers van harte aanbevelen.
De EL’s worden geleverd met een tas, een draagriem en beschermkappen voor oculairs en objectieven. Ook wordt een “Snap Shot Adapter” meegeleverd, waarover hierna meer.
De garantietermijn bedraagt 10 jaren.


De SLC 8x42 HD en SLC 10x42 HD

De voorgaande versie van dit type heb ik getest in januari 2006.
Het uiterlijk van deze kijkers is iets gewijzigd waardoor ze wat meer op een EL zijn gaan lijken en waarbij de handligging naar mijn smaak is verbeterd.
Het gewicht van de 10x42 heeft men met ca. 40 gram weten te reduceren. Het magnesium kijkerhuis is, evenals vroeger, voorzien van een groene, prettig aanvoelende rubber bekleding.
De afzonderlijke oculairinstelling geschiedt niet meer met een apart wieltje op de focusknop maar, evenals bij de EL met een uittrekbaar dekseltje. Er is een correctie mogelijk van +/- 4 dioptrieën. Met een rotatie van 370 graden van de focusknop om van 3 m. tot oneindig te focusseren, behoren de SLC’s tot de redelijk snelle scherpstellers.
De kleinste waarneemafstand bedraagt 1.90 m. en om van daar naar oneindig te draaien vereist dat ongeveer twee volle omwentelingen van de centrale stelschroef.
Voor wat betreft het bedieningscomfort van deze focusknop verwijs ik naar hetgeen ik daarover bij de EL heb geschreven. De oculairringen klikken op één tussenstand in en zijn ook geheel te verwijderen.
Bij -20° C zijn de meeste beweegbare delen nog gangbaar, alleen de scharnierdraaiing gaat zwaar.
Na de vriestest ontstaat er bij verwarming een geringe inwendige condensatie die weer vrij spoedig is verdwenen.
De met de buitenlucht in aanraking komende glasoppervlakken zijn voorzien van een waterafstotende coating (SWAROCLEAN).
De beeldscherpte, contrast- en kleurweergave zijn uitstekend en het gezichtsveld is ook groot genoeg voor het doen van vogelwaarnemingen.
Gedurende enkele weken heb ik de SLC’s met veel plezier in het veld kunnen gebruiken en steeds bleef ik aangenaam verrast door de geweldige beeldscherpte en het, mede door de hoge lichttransmissie veroorzaakte, heldere beeld.
Ik begon me zelfs af te vragen waarom men nog de duurdere EL zou moeten aanschaffen terwijl de SLC al zo goed is.
Maar op de testkaart komen de verschillen toch tevoorschijn. De EL’s hebben een veel vlakker beeldveld en daardoor een aanzienlijk grotere randscherpte.
Ook is de vertekening aan de randen bij de EL bijna afwezig. Voor de vogelaar zijn deze verschillen minder belangrijk omdat het onderwerp toch meestal in het beeldcentrum wordt bekeken.
Het zwakste punt bij de SLC’s zijn de kleurrandjes langs contrastrijke voorwerpen, die vooral aan de beeldranden duidelijk zijn waar te nemen.
Misschien kunnen de technici bij Swarovski daaraan nog enige aandacht besteden. Voor ornithologische toepassing kan ik de beide SLC’s van harte aanbevelen.
Alleen zij die beslist het onderste uit de kan willen hebben zouden voor de ca. € 400.= duurdere EL kunnen kiezen.
De SLC’s worden geleverd met tas, draagriem en beschermkappen voor oculairs en objectieven. Ook wordt een “Snap Shot Adapter” meegeleverd. De garantietermijn bedraagt 10 jaar.


De CL 8x30 B Companion en de CL 10x30 B Companion

Deze kijkers zijn ontworpen voor wie niet veel gewicht mee wil nemen op reis of tijdens vermoeiende tochten. Bovendien kosten ze maar de helft van een SLC-kijker.
Er zijn natuurlijk nog lichtere en meer compacte kijkers zoals de 8x20 of 10x25 van de bekende topmerken, maar die kijken door het kleine gezichtsveld en de kleine uittredepupil veel minder comfortabel.
Het kijkerhuis van de CL’s is van kunststof en de bewegende delen zijn van metaal. Het huis is voorzien van een rubbercoating in de kleuren zwart, groen of lichtbruin.
De afzonderlijke oculairinstelling geschiedt met een ring rond het rechter oculair waarbij een correctie van +/- 4 dioptrieën mogelijk is.
De oculairringen klikken in op één tussenstand en kunnen er geheel worden afgedraaid. De centrale focusknop moet 290 graden worden gedraaid om scherp te stellen van 3 m. tot oneindig.
De kijkers behoren daarmee tot de snellere scherpstellers. De focusknop werkt overigens wel precies maar gaat naar mijn smaak wat zwaar.
Bij de vriestest werkt de scherpstelling nog wel maar de afzonderlijke oculair-instelring is vastgevroren.
Bij het ontdooien ontstaat meer inwendige condensatie dan we gewend zijn bij topkijkers en bovendien duurt het langer voordat de kijker weer helder is.
Dat laatste komt mogelijk omdat een kunststof kijkerhuis beter isoleert dan een metalen en het dus langer duurt voordat de warme buitentemperatuur doordringt tot het inwendige.
Optisch zijn het heel aardige kijkers met een uitstekende beeldscherpte, contrast- en kleurweergave. De kleurrandjes zijn zelfs smaller dan bij de SLC en de EL.
Het gezichtsveld is niet indrukwekkend groot maar juist voldoende voor het doen van vogelwaarnemingen.
Bij het waarnemen binnen een hoek van ca. 30 graden met de zon is een inwendige spiegeling zichtbaar.
Het eye-relief van 12-13 mm. is juist voldoende voor brildragers om het gezichtsveld te kunnen overzien.
De CL’s worden geleverd met tas, draagriem, handlus en beschermkappen voor oculairs en objectieven. De garantietermijn bedraagt 10 jaren.


De “Snap Shot Adapter”

De SLC- en EL-kijkers worden geleverd met een “Snap Shot Adapter” die er voor bedoeld is om met een camera door de kijker te kunnen fotograferen.
Dat is aardig bedacht, maar in de praktijk zijn er nauwelijks scherpe opnamen mee te maken vanwege de bewegingsonscherpte.
Zelfs met de kijker op het statief en met gebruik van een draadontspanner lukte het me niet scherpe opnamen te maken.
Misschien dat vogelaars er “snap shots” mee kunnen maken als bewijsstuk van een waargenomen zeldzaamheid.
Als een groot aantal opnamen wordt gemaakt bestaat misschien de kans dat er een bruikbare tussen zit.


Samenvatting

De nieuwe EL 10x50 en EL 12x50 behoren tot de absolute top. Door de uitstekende randscherpte en het bijna vertekeningsvrije beeld onderscheiden deze kijkers zich van de meeste andere merken. Ze zijn ook heel geschikt voor gebruik in de schemering.
Voor vogelaars die een gewicht van een kilogram geen bezwaar vinden kan ik ze van harte aanbevelen.
De SLC 8x42 HD en SLC 10x42 HD vallen op door het heldere, uiterst scherpe beeld. De randscherpte is geringer dan bij de EL-kijkers en ook vertonen ze wat bredere kleurrandjes.
Daarom zijn ze ook ca. € 400.= goedkoper dan de EL’s. Voor vogelaars zijn ze uitermate geschikt.

De nieuwe CL-kijkers zijn ontworpen voor wie weinig gewicht wil meedragen en toch comfortabel wil kijken. Ze geven een mooi scherp en helder beeld, haast zonder kleurrandjes.
De grootte van het gezichtsveld is niet indrukwekkend, maar juist voldoende. De prijs bedraagt ongeveer de helft van die van de SLC-kijkers.
Heel geschikt voor de vogelaar die naast zijn camera, telelens, statief, telescoop etc. ook een lichte kijker wil meenemen.


De specificaties en de cijferwaardering zijn in de volgende tabel samengevat

TWENTSE VOGELWERKGROEP

Ing. J.A.Meijerink

T E S T R A P P O R T                    Swarovski                     November 2011
Kijkermerk / type CL 8x30 CL 10x30 SLC 8x42 SLC 10x42 EL 10x50 EL 12x50
Technische gegevens
 Gewicht  (gram) 500 525 832 799 1007 1009
 Hoogte  (mm.) 120 - 130 120 - 130 148 - 160 144 - 152 174 - 186 172 - 183
 Max. Breedte (mm.) 127 127 131 131 143 143
 Diameter uittredepupil  (mm.) 3.75 3.00 5.25 4.20 5.00 4.17
 Effectief Eye-Relief  (mm.) 13.0 12.0 15.5 13.5 16.0 13.0
 Oogafstand Min-Max (mm.) 55 - 73 56 - 74 55 - 74 56 - 74 56 - 75 56 - 75
 Max. rotatie focusknop  ( ° ) 410 410 730 730 730 730
 Rotatie focusknop van 3m tot ∞  ( ° ) 290 290 370 370 570 550
 Kleinste waarneemafstand  (m.) 3.00 3.20 1.90 1.90 2.80 2.80
 Schemeringsgetal 15.5 17.3 18.3 20.5 22.4 24.5
 Gezichtsveld op 1000 m.  (m.) 125 100 135 110 114 98
 Openingshoek  ( ° ) 7.15 5.72 7.72 6.29 6.52 5.61
 Gezichtshoek  ( ° ) 53.1 53.1 56.7 57.6 59.4 60.9
 Adviesprijs  (€ ) 990.= 1030.= 1960.= 2055.= 2510.= 2540.=
Optische kwaliteit
 Beeldscherpte 5 5 5 5 5 5
 Contrastweergave 5 5 5 5 5 5
 Kleurranden  4 4 2.5 2.5 3 3
 Randscherpte 3 3 2.5 2.5 5 5
 Gezichtsveld 3.5 3.5 4 4.5 5 5
 Kleurweergave 5 5 5 5 5 5
 Inwendige spiegeling 3 3 4 4 4 4
 Vertekening 4.5 4.5 4 3.5 4.5 4.5
 Geschiktheid voor brildragers 5 5 5 5 5 5
Mechanische kwaliteit     +20° / -20 °
 Scharnierdraaiing 5 / 2 5 / 2 5 / 3 5 / 2 5 / 4 5 / 4
 Scherpstelmechanisme 4.5 / 4 4.5 / 4 4.5 / 4 4.5 / 4 4.5 / 4.5 4.5 / 4.5
 Oculairinstelling 5 / 1 5 / 1 5 / 5 5 / 5 5 / 5 5 / 5
 Oculairringen 5 / 5 5 / 4 5 / 3 5 / 3 5 / 3 5 / 3
 Stof- en waterdichtheid 4 4 5 5 5 5
Cijferwaardering:   1=Slecht  2=Matig  3=Redelijk  4=Goed  5=Uitstekend
Opmerkingen:       Garantietermijn: 10 jaar
Dit testrapport mag voor reklamedoeleinden worden gebruikt als daarvoor schriftelijke toestemming van de auteur is verkregen en wanneer het bovendien in z'n geheel wordt gepubliceerd.

Voor vragen en/of opmerkingen over kijkers en telescopen ben ik slechts per e-mail bereikbaar onder: elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(Voor het verzenden dient u "DITNIET" uit het mailadres te verwijderen)


November 2011                 Jan Meijerink


Dit testrapport mag met schriftelijke toestemming van de auteur en met bronvermelding voor reclamedoeleinden worden gebruikt, mits het in z'n geheel wordt gepubliceerd.