De ZEISS - Nachtjagers Overzicht  overzicht

 

Vorig jaar werd een nieuw kijkertype van ZEISS geïntroduceerd. Ik heb toen te kennen gegeven deze kijkers graag eens te willen testen om te zien of ze ook voor vogelkundige doeleinden geschikt zouden zijn. Door de welwillende medewerking van Foto Henk van Heek te Wierden kreeg ik de drie "Nachtjagers", zoals ze door ZEISS worden genoemd, enkele dagen op proef.
Het eerste dat opvalt als je door een nachtjager kijkt, is de grote hoeveelheid licht die door de kijker in het oog terecht komt. Ook overdag als je maar een deel van de grote uittreepupil gebruikt, geven deze kijkers een helderder beeld dan vergelijkbare kijkers uit de topklasse. De lichttransmissie is blijkbaar erg hoog (volgens ZEISS 91%) en wordt grotendeels veroorzaakt door de meervoudige T* coating. 's Nachts benutten we de gehele uittreepupil en dan blijkt de geweldige lichtsterkte van deze kijkers. Als ik in de schemering mijn Leica 10x42 vergelijk met de ZEISS 10x56 is het net alsof er bij de laatste een extra lampje gaat branden.
Maar ja, alles heeft zijn keerzijde. De grote lichtsterkte vereist een grote objectiefdiameter. Er zit dus veel glas in de kijkers en dat merk je gelijk als je ze vastpakt.
Een gewicht van bijna anderhalve kilo is niet niks. De kijkers liggen best wel stabiel en uitgebalanceerd in de hand maar het gewicht veroorzaakt vermoeide armen als je voor langere tijd een vogel moet observeren. Een statiefaansluiting ontbreekt zodat je helaas ook geen éénpootstatief kunt gebruiken ter ondersteuning.
De nachtjagers zijn uitgerust met superachromatische objectieven die de beeldkwaliteit zouden moeten verbeteren. Mede door de toepassing van een meervoudige ZEISS P-coating op de prisma's, is dat voor wat betreft de beeldscherpte en contrastweergave uitstekend gelukt. Ook met de kleurweergave zit het wel goed, het beeld is mooi neutraal van kleur.
De nieuwe objectieven hebben echter de kleurschifting niet geheel kunnen wegwerken. Over het gehele beeldveld zijn bij contrastrijke onderwerpen zoals vliegende vogels tegen een heldere hemel, kleurzomen te zien. Bij de 7x45 worden deze aan de beeldranden zelfs vrij breed. Gelukkig merk je dat bij normaal gebruik niet zo.
Op de grootte van het gezichtsveld is weinig aan te merken. Een gezichtshoek van 50-57 graden is best voldoende maar niet indrukwekkend. Voor de randscherpte geldt hetzelfde, men heeft een goed compromis gevonden tussen gezichtsveld en randscherpte.
Zoals te verwachten bij ZEISS is het met de mechanische kwaliteit dik voor elkaar. De kijkers zijn goed stof- en waterdicht terwijl de stikstofvulling voorkomt dat er bij lage temperaturen, waterdamp in het inwendige condenseert. De centrale instelschroef zou naar mijn smaak nog een tikje lichter kunnen lopen. De rubber oogschelpen zijn afgeschuind. Dit heeft z'n voor en z'n tegen. Hinderlijke reflectie van zijlicht wordt er mee voorkomen. De ruimte tussen oog en oculair wordt er echter door afgesloten en bij lage temperaturen condenseert de van het oog afkomstige waterdamp onmiddellijk tegen de oculairs en dat is erg hinderlijk. Onder die omstandigheden moet de lucht tussen oog en oculair door kunnen ventileren.
Jammer overigens dat ZEISS nog steeds niet van de rubber omstulpconstructie is afgestapt. We hebben in het verleden te vaak met gescheurde oogschelpen te maken gehad.
De uittrekconstructie van Leitz en Swarovski voldoet tot nu toe beter. De nachtjagers zijn geheel in plezierig aanvoelend rubber gevat. Ze zijn leverbaar in de kleuren groen en zwart-grijs.

 

De 7x45 B

Dit is de kleinste en lichtste van het drietal. De kijker heeft prima specificaties (zie tabel) en valt op door een zeer kleine instelafstand. Jammer dat onder bepaalde omstandigheden de kleurzomen nabij de beeldranden nogal opvallend kunnen zijn.

 

 

 

De 8x56 B

Zwaarder en groter dan de 7x45 maar verder vrijwel dezelfde specificaties. De kleurschifting aan de beeldranden is wat minder dan bij de 7x.
Een heel fraaie kijker.

 

 

 

 

De 10x56 B

Naar mijn smaak de mooiste van het drietal. Het gewicht is ongeveer gelijk aan dat van de 8x, maar de beoordelingscijfers liggen gemiddeld een fractie hoger.

 

Conclusie

De nieuwe ZEISS nachtjagers zijn prima kijkers van topkwaliteit. Ze geven een bijzonder helder en contrastrijk beeld. Alleen aan de kleurrandjes zou men nog wat kunnen sleutelen.
Het zijn kijkers die je jaren lang met veel genoegen kunt gebruiken zowel onder goede als slechte lichtomstandigheden.
Als universeelkijker voor de ornitholoog zijn ze echter wat aan de zware kant. Rest mij nog Henk van Heek te bedanken voor het tijdelijk afstaan van de kijkers.
De hierbij afgedrukte testresultaten kunnen U verder helpen bij het maken van de keuze.

Voor vragen en opmerkingen over kijkers en telescopen of te verkrijgen kortingen ben ik alleen per e-mail bereikbaar onder: elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(I.v.m. spam dient U in dit adres "DITNIET" te verwijderen).

Dit testrapport verscheen in Ficedula(1995) jrg.24 nr2.

TWENTSE VOGELWERKGROEP

Ing. J.A.Meijerink

T E S T R A P P O R T                    Zeiss - Nachtjagers                     April 1995
Kijkermerk / type 7x45B 8x56B 10x56B
Aantal getest 1 1 2
Technische gegevens 
Gewicht (gram) 1230 1460 1430
Max. hoogte (mm) 190 220 218
Max. breedte (mm) 145 154 154
Diameter uitreepupil (mm) 6.43 7.00 5.60
Kleinste waarneemafstand (m) 2.5 4.30 4.70
Schemeringsgetal 17.70 21.20 23.70
Gezichtsveld 1000m (m) 150 131 108
Openingshoek (graden) 8.57 7.43 6.18
Gezichtshoek (graden) 55.40 54.90 56.70
Scherpstelling (C/A) C C C
Adviesprijs (Fl.) per 1.1.1995 ca. 2775.- ca. 3100.- ca. 3390.-
Optische kwaliteit
Beeldscherpte 5 5 5
Kontrastweergave 5 5 5
Kleurranden 3 3 3.5
Randscherpte 3.5 3.5 4
Gezichtsveld 3.5 3.5 4
Kleurweergave 4.5 4.5 5
Inwendige spiegeling 4 4.5 4
Vertekening  4 4 4
Geschiktheid voor brildragers 5 5 5
Mechanische kwaliteit
Scharnierdraaiing 5 5 5
Scherpstelmechanisme 4.5 5 4.5
Oculairinstelling 5 5 5
Stof- en waterdichtheid 5 5 5
Cijferwaardering:   1=Slecht  2=Matig  3=Redelijk  4=Goed  5=Uitstekend
Opmerkingen:        Prijzen incl. BTW en zacht lederen tas, doch excl. beschermkapjes voor objectieven en oculairs. Geen statiefaansluiting.
Dit testrapport mag voor reklamedoeleinden worden gebruikt als daarvoor toestemming van de auteur is verkregen en wanneer het bovendien in z'n geheel wordt gepubliceerd.