Camo-Tape ter bescherming van telescoop en telelenzen Overzicht  overzicht

 

De telescooptas geeft gewoonlijk een redelijke bescherming tegen beschadiging, vooral tijdens het vervoer. Soms echter is het bevestigen op het statief en het bedienen van de scherpstelling en het zoomoculair erg lastig als de tas nog om de scoop zit. Ook tijdens het digiscopen kan de tas danig in de weg zitten. Het steeds uit de tas halen van de telescoop vinden veel vogelaars lastig en bovendien gaat er tijd verloren als de zaak snel moet worden opgesteld.
Mijn Kowa TSN-823 is van kunststof, en voorzien van een verflaag. Waarschijnlijk onder invloed van transpiratievocht, wordt de verf zacht en beschadigt daardoor gemakkelijk.
Bij deze telescopen zou het dus mooi zijn als je ze van een beschermende bekleding kon voorzien.
Een oplossing is het toepassen van de z.g. camo-tape waarmee een deel van de telescoop kan worden bekleed. De internetwinkel www.houseofcarp.nl  te Vorden was zo vriendelijk mij enkele rollen tape toe te zenden om te zien wel type voor vogelaars het meest geschikt is.

De tape is er in drie varianten:

 1. De duct tape van kunststof, met een opdruk van camouflage motieven en een lijmlaag die vrij sterk aan de apparatuur hecht.
  Deze tape is weinig flexibel en daarom vooral toepasbaar op vlakke of cilindrische vormen zoals b.v. de telelenzen van fotocamera’s.
 2. De textiel tape, eveneens met camouflage opdruk en een minder sterk hechtende lijmlaag. Deze tape is daarom wat gemakkelijker achteraf weer te verwijderen.
  Het oppervlak is dof en dat is in het veld wel zo prettig. Ook deze tape is weinig elastisch en slechts toepasbaar op vlakke en vrijwel cilindrische voorwerpen.
 3. De wrap tape, ook met camouflagemotieven maar zonder lijmlaag. Deze tape hecht alleen aan zichzelf zodat ze voor een klein gedeelte over elkaar moet worden aangebracht.
  Ze is heel gemakkelijk achteraf te verwijderen. De tape is zeer elastisch en kan tot bijna tweemaal de lengte worden uitgerekt.
  Het is de ideale tape voor niet-cilindrische voorwerpen zoals o.a. telescopen, waarbij de tubes meestal enigszins conisch van vorm zijn.
  De tape is troef en voelt plezierig “rubberachtig” aan.

Mijn KOWA had ik aanvankelijk voorzien van textiel tape, maar door de tapse vorm van het telescoophuis ging de tape rimpelen en liet plaatselijk steeds los.
Met de camo wrap tape lukte het prima, zelfs het prismahuis was er mee te bekleden. Wel gebruikte ik daarbij wat strookjes tweezijdig klevend plakband.
De Tesa-tape voldeed daarbij goed, maar ook Scotch maakt geschikte tape voor dit doel.

             
Als voorbeeld van de toepasbaarheid van de textiel tape heb ik de telelens van mijn spiegelreflex ook gedeeltelijk van tape voorzien.
In het veld kom ik regelmatig vogelfotografen tegen die gebruik hebben gemaakt van de kunststof duct tape met contrastrijke camouflage motieven. Deze tape is nog wat stugger dan de textiel tape en rimpelt daarom nog sneller op niet-cilindrische voorwerpen. Ook deze tape heb ik op mijn telelens toepepast (zie afbeelding). Ze heeft enigszins een satijnglans en reflecteert daarom iets meer in zonlicht. Door de vorm van de telescoop is ze gewoonlijk niet geschikt voor dit soort apparatuur.
Voor veel telelenzen van de topmerken zijn ook neoprene lens-coats verkrijgbaar, maar daarvoor betaal je € 40.= tot € 130.=, terwijl een rol camo tape maar ca.  € 7.= kost.
Nu weet ik ook wel dat de kosten van de coat haast verwaarloosbaar zijn t.o.v. die van het objectief, maar tape voldoet even goed.Rijssen, juli 2012                  Jan Meijerink