Cameravallen of Wildcamera’s - test 2 Overzicht  overzicht

 


Algemeen

Al weer twee jaar geleden heb ik de eerste serie wildcamera's getest. Nu volgt een tweede serie van acht camera's. Daarvoor stelde de firma Jachtloods de Stealth ter beschikking en van Wildlife Monitoring Solutions kreeg ik de camera's van Reconyx, Bushnell, Browning en Primos te leen.

Voor algemene zaken betreffende cameravallen verwijs ik naar mijn eerste verslag. Nu voeg ik er opmerkingen aan toe over de grootte van de beeldsensor.

Helaas wilde het weer tijdens de testperiode niet erg meewerken zodat ik niet met elke camera het aantal praktijkopnamen in het veld kon maken dat ik zou wensen.

Een aantal testresultaten, zoals beeldscherpte, lichtverdeling en beeldvoordracht wordt ter vergelijking van alle camera's naast elkaar gezet. De specificaties en prestaties zijn in twee tabellen samengevat.


De grootte van de beeldsensor

De geteste apparatuur heeft een beeldsensor van twee of drie megapixels. De fabrikanten peppen de resolutie op door middel van interpolatie naar soms wel 14 Mpix. De hoeveelheid opgeslagen informatie neemt daardoor natuurlijk niet toe en met een beeldbewerkingsprogramma kan men de zelfde resolutie bereiken. De indruk bestaat dat de fabrikanten deze exercitie slechts uitvoeren om verkoop technische redenen. De opgepepte resolutie kost slechts meer ruimte op de geheugenkaart.

In de afbeelding zien we rechts wat de camera in hoogste resolutie heeft opgenomen. Links de opname in laagste resolutie, maar door mij achteraf in Photoshop verhoogd naar de hoogste. Er is geen verschil in beeldscherpte te zien. Neemt u dus gerust op in de laagste of één na laagste resolutie als u de opnamen later toch nabewerkt. De camera kan er zelfs nog een tikje sneller door worden, hoewel mij is gebleken dat dit niet altijd het geval is.


De kleurweergave en de afmetingen van het beeld

De beeldafmeting van de verschillende camera's is op schaal weergegeven en ook krijgt men een indruk van de kleurweergave.

De nachtelijke beelden zijn opgenomen met de camera's ingesteld op maximale lichtsterkte van de LEDs. De foto's zijn achteraf niet bewerkt.

Zie voor verschil in beeldafmeting ook de bespreking van de Bushnell NatureView.
De lichtverdeling

De lichtverdeling is bij geen van de camera's over het gehele beeld constant. Meestal is de lichtsterkte in het centrum het grootst. Het is gunstig als de grootste lichtsterkte boven het beeldcentrum is gelegen omdat de voorgrond dan minder snel wordt overbelicht. Van eventuele ringvorming ziet men in het veld niets. (Deze “beamshots” zijn niet op gelijke schaal afgedrukt, de hoogte is voor alle gelijk gehouden.)De beeldscherpte

De foto- en videobeelden van de testkaarten bij dag en bij nacht zijn ter vergelijking naast elkaar gezet. Uit de testkaarten is zo goed mogelijk de resolutie bepaald in boogseconden en opgenomen in de tabellen.

Reconyx Ultrafire XR6

De duurste in deze testserie omdat de Reconyx in de USA wordt gefabriceerd. De camera straalt degelijkheid uit en bij dit merk schijnen ook minder mankementen voor te komen. De garantietermijn is dan ook twee jaar, in tegenstelling tot de éénjarige termijn bij de overige (meest Chinese) merken.

Deze Reconyx heeft een kleurenscherm waarop alles is in te stellen en waarop ook de opgenomen foto's en video's zijn te bekijken.

Dit werkt veel vriendelijker dan bij de vorige door mij geteste Reconyx HC600, waarbij men zich door verschillende menu's, sub-menu's en sub-sub-menu's moet heenwerken.
Met ca. 16 opnamen per minuut is de camera wel een stuk minder snel dan het eerder geteste snelheidsmonster, de HC600, die ca. 80 opnamen per minuut haalde.

De XR6 heeft geen aansluiting voor een externe voeding, maar die is wel leverbaar tegen een meerprijs van ca. € 100.=. Overigens gaat de camera erg zuinig om met de energie. Hij gebruikt 12 batterijen waarvoor Reconyx de lithium of NiMH aanbeveelt. Het is plezierig dat de instellingen behouden blijven als de batterijen worden gewisseld.
Het is mogelijk een wachtwoord te gebruiken waardoor het gebruik na diefstal zeer wordt bemoeilijkt. Ook is er een stalen behuizing leverbaar die met een stalen Master Python kabel aan bijvoorbeeld een boom is te bevestigen.

De XR6 heeft het breedste beeld van de nu geteste camera's. De kleurweergave is heel goed en de camera heeft geen last van overstraling bij tegenlicht.
De kwaliteit van de foto- en videobeelden zijn de beste van deze testserie. Alleen de nachtelijke videobeelden van de nieuwe Bushnell Essential E2 zijn beter, maar dat is dan ook een camera met zichtbare LEDs.

De XR6 heeft twee objectieven. De linker is voor opnamen overdag en de rechter heeft een IR filter voor nachtelijke opnamen.
Met een zelfgemaakte voorzetlens, bijvoorbeeld een brillenglas van ca. +2 dioptrieën, is het mogelijk dichtbij opnamen te maken.

Hier is nog een filmpje te zien: https://youtu.be/dwJppnGAuIM

Jammer dat Reconyx geen voorzetlenzen voor deze camera levert en dat men zelf moet knutselen om van dichtbij te kunnen opnemen.

Hoewel de meeste camera's hun video's opslaan in het AVI-formaat, doet de XR6 dit als MP4 in Full HD. Foto's worden opgeslagen als JPG's.


De Mostela kast

Wildlife Monitoring Solutions kan voor € 199.= een speciale kast leveren voor het van dichtbij fotograferen van kleine zoogdieren zoals marterachtigen. De kast is gemaakt van 18 mm. dik watervast betonplex. Er is een brillenglas voor de cameralens geplaatst zodat onderwerpen op ca. 40 cm. afstand scherp worden afgebeeld. De kast die ik voor de test ter beschikking had was speciaal gemaakt voor de Reconyx XR6, maar ik heb daarin ook de Bushnell Essential E2 met succes kunnen gebruiken.

Het zou wenselijk zijn om de tussenschotjes gemakkelijk uitwisselbaar te maken zodat men verschillende camera’s kan gebruiken. De Reconyx geeft de mooiste beelden omdat de verlichting gelijkmatiger is verdeeld dan bij de Bushnell. Ook moet men bij de laatste de bovenste 28 van de 32 LEDs afplakken om overbelichte opnamen te voorkomen. De lichtmeting van de Bushnell werkt op kleine afstand minder goed. Maar de XR6 is wel € 450.= duurder dan de Essential, wat een belangrijke overweging kan zijn bij de aanschaf.

Op onderstaande afbeelding zien we de resultaten van beide camera’s. Zowel de rosse woelmuis als de eekhoorn komen graag op de pindakaas.

Helaas had ik geen gelegenheid de kast in een martergebied te plaatsen zonder kans op diefstal. De kast kan wel worden voorzien van een hangslot maar het zou wenselijk zijn daarvoor een wat steviger constructie te kiezen waarbij ook de mogelijkheid bestaat de kast met een stalen Master Python kabel aan een boom vast te leggen.


Bushnell NatureView Cam 2015 BF

Deze NatureView verschilt maar weinig van de twee jaar geleden geteste camera. Deze heeft echter een met een kabel verbonden extern scherm. Hij is dus ook te bedienen als het deurtje is gesloten, behalve als hij op een statief staat want er is maar één statiefaansluiting aan de onderzijde waar zich ook de kabelaansluiting bevindt. De latere Trophy Cams hebben ook een aansluiting aan de achterzijde. Er is ook een kleiner intern zwart-wit scherm waarop alles is in te stellen.

Het sluiten van de camera geschiedt nog met twee klipjes, maar de enkelvoudige sluiting van de nieuwe Trophy Cams laat zien dat het ook sneller en eenvoudiger kan.
Het detectiebereik, bepaald met de “walktest” is nu ca. 20 m. en dat was bij het oudere type 12 m.. Wel is de camera gemiddeld iets langzamer dan de vorige. De beeldscherpte is ongeveer gelijk aan die van de vorige versie, alleen de nachtelijke IR video's zijn iets scherper.

Evenals bij de eerder geteste Bushnells dient ook hier de lichtmeetsensor van boven te worden afgeschermd om onderbelichting in het open veld te voorkomen.


Ook bij deze camera worden er weer twee voorzetlenzen (600 en 460 mm.) meegeleverd voor het maken van dichtbij opnamen (zie daarvoor ook mijn vorige testverslag).

De opname van de bosmuizen is gemaakt met de 460 mm. voorzetlens op ca. 50 cm. afstand.

Bij opnamen 's nachts dient men de lichtintensiteit op “low” te zetten om overbelichting te voorkomen. Er branden dan maar 8 van de 32 LEDs en ook dan moest ik er nog enkele van afplakken omdat de foto's te licht werden.

 

De NatureView heeft de grootste beeldhoogte van de geteste camera's en dat is vooral plezierig bij het maken van dichtbij opnamen. In de afbeelding zijn ter vergelijking de beeldkaders van vijf camera's ingetekend.

Dit is echt een camera voor wie een groot beeldveld wenst met uitstekende foto- en videokwaliteit overdag. Door de grote beeldhoogte in het formaat 4:3 en de meegeleverde voorzetlenzen is het ook de camera voor onderzoekers van kleine zoogdieren en vogels. De kwaliteit van de nachtelijke opnamen is helaas een stuk minder dan die van overdag.
De camera kan ook in breedbeeld 16:3 opnemen, maar de hoogte van het beeld is een stuk kleiner (zie daarvoor de tabel). Video's worden altijd als breedbeeld opgenomen.


Bushnell Trophy Cam Agressor HD bruin (119774) en HD BF bruin (119776)

Deze beide modellen komen wat uiterlijk en specificaties betreft vrijwel geheel overeen. Het verschil zit hem in de zichtbaarheid van de verlichting. De HD BF (119776) is een “no glow” of “black flash” camera waarvan de verlichting niet zichtbaar is voor het menselijk oog en die ook door de meeste dieren niet wordt waargenomen. De HD (119774) is een “low glow” camera waarvan de verlichting als een zwak rode gloed in het donker is te zien.

De HD heeft genoeg aan 32 LEDs, maar de HD BF heeft er 12 meer nodig om ongeveer dezelfde lichtopbrengst te kunnen bereiken.
Ten opzichte van het vroegere, in 2014 geteste model is er wel wat gewijzigd. De sluiting van de vorige Trophy Cam geschiedde met twee metalen klipjes zoals thans nog bij de Nature View. De nieuwe modellen hebben één stevige brede kunststof sluiting die veel sneller en plezieriger werkt. Verder zit er nu een afneembaar anti-reflectie rooster voor het beschermglas van de LED's. Gelukkig zit er nu ook een statiefaansluiting aan de achterzijde zodat de aansluitingen aan de onderzijde bereikbaar blijven als de camera op een statief staat.

De huidige Trophy Cam neemt op in Full HD (1920x1080 pix) terwijl het voorgaande model dit deed in HD (1280x720 pix). Er zijn twee formaten voor het opnemen van foto's, in de beeldverhouding 4:3 en als breedbeeld 16:9. Video's worden altijd als breedbeeld opgenomen. Het kader daarvan is ingetekend in de afbeelding bij de bespreking van de Bushnell Nature View.

De camera's zijn met ca. 30 opnamen per minuut iets langzamer geworden want dit was ongeveer 40 opnamen per minuut. Het detectiebereik is van 12 m. toegenomen tot ca. 20 m

De beeldkwaliteit is ongeveer gelijk aan die van de vorige Trophy Cam's, alleen bij de “no glow” (119776) zien we een verbetering van de video's bij daglicht en van de foto's bij nacht. Tegen de verwachting in is er slechts weinig verbetering in beeldscherpte bij de “low glow” (119774) ten opzichte van de “no glow” (119776).

Het beeldformaat van foto's en video's is ook wat kleiner dan vroeger. Op 10 m. afstand is het formaat van de foto's nu 6.14x4.48 m. tegen 7.58x5.44 m. bij de vroegere Trophy Cam.

De overige specificaties zijn te vinden in de beide tabellen.
Ook bij deze camera's ontstaat er een onderbelichting bij een heldere hemel. De hoek van de lichtmeetsensor is veel groter dan die van het camera objectief. Ik heb dat twee jaar geleden ook al geconstateerd, maar de fabrikant heeft daarin nog geen verbetering aangebracht terwijl dat zo eenvoudig is te doen. Ik heb dat provisorisch gedaan zoals op de afbeelding is te zien.


De beeldkwaliteit 's nachts is acceptabel, maar duidelijk minder dan die van de Bushnell Trophy Cam HD Essential E2.Bushnell Trophy Cam HD Essential E2

Een jonge telg uit de Bushnell serie die uiterlijk veel lijkt op de 2015 Trophy Cams. Het is een goedkopere en enigszins gestripte versie zonder aansluiting voor externe voeding en met HD-video in plaats van Full HD. Met ca. 15 opnamen per minuut is de camera half zo snel als zijn duurdere broers. Terwijl de laatste werken op 6 volt uit 2x4 batterijen, wordt de Essential gevoed met 12 volt uit 8 batterijen.

Bushnell noemt het een “low glow” camera, maar mij lijkt het meer een “red glow”. De rode LED's zijn namelijk zeer goed zichtbaar, zelfs in de schemering. Als bewakingscamera dus misschien wat minder geschikt, maar ik krijg niet de indrukt dat dieren zich er veel van aantrekken.

Een verwijderbaar honingraat rooster voor het beschermglas van de LEDs dient om reflectie te beperken.

De bediening met drukknoppen en een schuifschakelaar voor OFF, SETUP en ON is vrijwel gelijk aan die van de andere Trophy Cams. In de stand SETUP kunnen de drukknoppen ook worden gebruikt als “shortcut” om de camera snel in de stand “Video” of “Photo” te zetten. Met de pijltoets “RIGHT” kan men gelijk een foto of video maken. Om de detectie van de camera te testen dient de schuifschakelaar in de stand SETUP te staan en zodra beweging wordt vastgesteld ziet men de LED aan de voorzijde oplichten. De overige bediening is, na korte gewenning, erg eenvoudig. Er is een intern geheugen van 64 Mb waarop ook opnamen kunnen worden opgeslagen. Maar graag had ik een duidelijke waarschuwing willen krijgen als ik vergeten heb een geheugenkaart te plaatsen. Dit is me tijdens het testen enkele keren overkomen en in de praktijk kunnen belangrijke gebeurtenissen niet worden vastgelegd als de camera langere tijd zonder kaart in het veld staat en het interne geheugen is vol geraakt.

Er zijn ook timelaps opnamen mogelijk (door Bushnell “Field Scan” genoemd). De begin- en eindtijden zijn instelbaar, dus ook 's nachts werkt de timelaps. Aardig is ook dat de tijden desgewenst in twee blokken kunnen worden verdeeld. Het is daardoor mogelijk om bijvoorbeeld alleen in de ochtend- en avondschermering opnamen te maken. Naar keuze kunnen dan foto's of video's worden opgenomen. Als de camera tijdens de timelaps een beweging detecteert maakt hij ook een foto of video, afhankelijk van de instelling.

De beeldscherpte van foto's en video's overdag is heel goed en vergelijkbaar met die van de beste duurdere camera's. De scherpte van de nachtelijke video's is het best van alle camera's die ik tot nu toe heb getest (zie ook het overzicht van resoluties, bepaald met de testkaarten). De beeldkwaliteit van de nachtelijke IR beelden was bij Bushnell tot nu toe bepaald niet indrukwekkend maar dat is met de Essential ineens indrukwekkend veranderd.

De kleuren overdag zijn goed en verzadigd. Men dient er bij het opstellen van de camera in het veld wel rekening mee te houden dat het videobeeld minder hoog is dan het fotobeeld. De maximale lengte van video's overdag is 60 seconden, maar 's nachts is het slechts 15 seconden. Liever had ik die nachtelijke tijd iets langer gezien. Na een trigger kunnen maximaal drie opnamen achter elkaar worden gemaakt en ook dat aantal zou ik liever wat hoger hebben gehad, zoals bij veel andere camera's.

Evenals bij de andere camera's van dit merk is het aan te raden de lichtmeet sensor in het open veld van boven af te schermen om onderbelichting te voorkomen (zie wat ik daarover bij de andere Bushnells schrijf).

Handige knutselaars kunnen met een voorzetlens (brillenglas van ca. +2 dioptrieën) ook dichtbij opnamen maken. Dat is trouwens bij meer cameravallen mogelijk.

Op de afbeelding zien we een door mij zelf met de figuurzaag uit messing gemaakt stukje knutselwerk. De lens heb ik bij een opticien voor € 10.= op maat laten slijpen.

Een nadeel bij deze camera vind ik de geringe hoogte van het videobeeld. (zie ook de afbeelding met kaders bij de bespreking van de NatureView). Het nauwkeurig in de hoogte richten kan soms lastig zijn en op korte afstand passerende dieren komen er dan maar gedeeltelijk op. Bij dichtbij opnamen kunnen detectieproblemen ontstaan omdat de detectiebundels dan te laag in het beeld zitten.

Om diefstal te bemoeilijken is voor de Trophy Cams een stalen behuizing leverbaar die met een stalen “Master Python” kabel aan een boom kan worden bevestigd. De dealer van wie ik de camera's te leen heb levert bij de 2015 Trophy Cams ook een Nederlandse handleiding en binnenkort mogelijk ook bij de overige merken.

 

Deze das werd met de Essential opgenomen. De afbeelding is een deel van het videobeeld.


Browning Dark Ops 2016 Elite

Ongeveer even duur als de Primos maar iets minder vriendelijk voor wat betreft de bediening. In deze prijsklasse is het met ca. 34 opnamen per minuut de snelste van de vier geteste camera’s. Ook heeft de camera een “Smart Video” wat wil zeggen dat hij blijft opnemen zo lang er beweging wordt gedetecteerd. Alleen bij de Reconyx XR6 zien we dezelfde mogelijkheid. Er is ook een test mogelijkheid waarbij aan het oplichten van een LED aan de voorzijde is te zien wanneer de camera iets detecteert.

Verder is er een “SD-card management” waarbij de eerste opnamen worden overschreven door de laatste zodra de geheugenkaart vol is. Dit kan zinvol zijn als de Bushnell wordt gebruikt als bewakingscamera.

Bij de “walktest” kon ik geen groter detectiebereik vinden dan ca. 12 m. in het beeldcentrum. In het veld werden dan ook soms voorbij lopende reeën gemist die door andere camera’s wel werden gefotografeerd (zie ook wat ik daarover schrijf bij de Primos).

De kwaliteit van de foto’s overdag blijft wat achter bij die van de Primos en de Bushnell Essential maar de nachtelijke video opnamen zijn wat scherper dan die van de Stealth en de Primos, hoewel ze wat korrelig zijn. De Bushnell Essential laat echter verreweg de beste nachtelijke videobeelden zien.


Bij timelaps zijn er twee mogelijkheden. “ALL DAY” waarbij opnamen worden gemaakt zo lang het licht is, en de mogelijkheid om 2,3 en 4 uur na zonsopkomst of voor zonsondergang opnamen te maken. Merkwaardig dat het niet mogelijk is om ’s nachts de timelaps te gebruiken terwijl sommige nachtdieren dan juist actief worden. De timelaps opnamen worden in een video bestand gezet met de extensie .TLS die door de gebruikelijke videospelers niet kan worden gelezen. Gelukkig levert Browning bij de camera ook een CD met het programma “Buck Watch”, Timelaps Viewer Plus. Met dit programma kan men de bestanden bekijken en ook converteren naar JPG, AVI of WMV bestanden zodat die met andere viewers kunnen worden bekeken.

Het beeld is mooi breed maar de kleurweergave is wat aan de koele kant. Foto’s kunnen echter met een beeldbewerkingsprogramma worden gecorrigeerd.

Resumerend kunnen we stellen dat het een redelijk goedkope en snelle camera is die tot 8 beelden per trigger kan opnemen, maar dan vooral op niet te grote afstand.


Primos Proof Cam 03

De goedkoopste uit de testserie die doet wat we van een cameraval mogen verwachten zonder alle overbodige toeters en bellen. De bediening met drie schuifschakelaars is heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Met de bovenste schuif wordt de mode ingesteld, dus foto, video of time-laps. Met de middelste regelt men het aantal opnamen per trigger (1-5), de lengte van de video (5 tot 60 sec.) en het timelaps interval (1 tot 60 min.) De onderste schuif regelt de tijd die men wenst voordat een volgende foto of video kan worden gemaakt (3 sec. to 30 min.). De hoofdschakelaar heeft de standen OFF, SETUP en ON. In de stand SETUP worden datum, tijd en de sluitertijd ’s nachts ingesteld. Ook kan men deze stand gebruiken om de detectie te testen door het oplichten van een rode LED aan de voorzijde.

De timelaps werkt constant bij daglicht, men kan geen begin- en eindtijd instellen en zodra het donker wordt stoppen de opnamen. Deze timelaps opnamen worden in een video file (.avi) gezet. Dat is misschien aardig als je het ontluiken van een bloem of de groei van een plant wilt bekijken, maar het lukte me niet de afzonderlijke opnamen zichtbaar te maken met vier verschillende video spelers. Alleen met de Movavi Video Converter was dat mogelijk. Jammer dat Primos de beelden niet gewoon als JPEGs opslaat zoals veel andere camera’s dat doen. Een filmpje kan men er dan desgewenst later van maken. Ook jammer dat ’s nachts geen timelaps opnamen mogelijk zijn.

De voeding bestaat uit 8 batterijen waarvoor de fabrikant alkaline of lithium aanbeveelt. Ik heb echter ook oplaadbare NiMH batterijen met succes kunnen gebruiken. Tijdens de korte testperiode heb ik er geen indruk van gekregen hoe lang de batterijen blijven werken. Er is ook een externe aansluiting voor 12 Volt DC.

De beeldscherpte van foto’s overdag is heel goed en ook de nachtelijke infrarood opnamen zijn redelijk goed. De video-opnamen overdag zijn acceptabel, maar de nachtelijke blijven wat achter (zie ook het overzicht met opnamen van de testkaart). De video resolutie is naar keuze 1280x720 of 320x240. Voor testopnamen is steeds de hoogste resolutie gebruikt. De kleuren komen goed over en zijn mooi verzadigd. Het beeld is duidelijk minder breed dan bij de Browning en de Stealth.

Bij een gelijktijdige opstelling van de Primos, de Browning en de Stealth scoorde de Primos het best voor wat betreft de detectie. Van een overdag langs lopend ree maakte de Primos vier opnamen, de Stealth slechts één en de Browning detecteerde het ree helemaal niet. Van een in de nacht voorbij lopend ree maakte de Primos vijf opnamen terwijl de beide andere camera’s het dier niet opmerkten (zie ook afbeelding). Ook bij latere vergelijkende testen met duurdere camera’s scoorde de Primos even goed voor wat betreft de detectie.

De beide camera’s die ik voor de test ter beschikking had gingen veel te vroeg over in de nachtstand, ook als het nog licht genoeg was. Daardoor kreeg ik een aanzienlijk aantal overbelichte, onbruikbare opnamen.

Voor niet al te veel geld heeft men aan de Primos een wildcamera die aan veel wensen tegemoet komt en die vrijwel alles detecteert wat voor de sensor komt tot een afstand van zeker twintig meter. Jammer alleen dat er te vroeg in de nachtstand wordt overgeschakeld.


Stealth Cam STC-G42NG

De duurste in de lagere prijsklasse, maar met behoorlijk wat mogelijkheden. Zo is de sluitertijd regelbaar in twee standen (standaard en advanced) waarbij de snelle tijd dient om bewegingsonscherpte van het onderwerp zoveel mogelijk te voorkomen. Ook is de camera met een wachtwoord te beschermen zodat deze na diefstal niet is te gebruiken. Het aantal opnamen per trigger is instelbaar van 1 tot 9 en dat is lang niet bij alle camera’s het geval. De maximale duur van een video is 3 minuten, terwijl deze bij sommige duurdere camera’s is beperkt tot slechts 30 seconden of 1 minuut. De handleiding bij deze camera is in het Nederlands.

De camera wordt gevoed met acht batterijen waarbij Stealth de alkaline en de lithium aanbeveelt. Ik heb echter de oplaadbare 1.2 Volt Eneloop batterijen met succes kunnen gebruiken. De batterijen zijn geplaatst in een soort lade die geheel kan worden uitgenomen. In de vrij korte testperiode kon ik natuurlijk geen indruk krijgen van de tijdsduur waarin de batterijen werkzaam blijven bij verschillende buitentemperaturen. Er is ook een aansluiting voor een externe voeding van 12 Volt DC.

Ergonomisch zijn er nog wel wat verbeteringen denkbaar. Als de camera op een statief is geplaatst zit het deurtje klem en is hij niet meer te bedienen. Ik heb dit opgelost door een dik stuk karton tussen statief en camera te plaatsen. De sluiting geschiedt met twee klipjes zoals ook bij de Bushnell Nature View. Andere camera’s laten zien dat dit ook vriendelijker en sneller werkend kan met één sluiting. De geheugenkaart is moeilijk toegankelijk en voor het verwijderen daarvan gebruikte ik aanvankelijk een pincet. Later heb ik het kaartje voorzien van een plakbandje (zie afbeelding).

Het bedienen is verder vrij eenvoudig. Er is een schuifschakelaar met zes standen. Naast “Off ” zijn er twee voorgeprogrammeerde standen voor het maken van foto’s en één voor het opnemen van video’s. Dan is er een stand “Custom” waarbij men zelf alle voorkeuren kan instellen na het indrukken van de knop “MENU”. Ook datum, tijd, opnamemodus etc. zijn daar in te stellen. De tijdaanduiding is naar keuze 24 uur of 12 uur met de toevoeging AM of PM. Wij gebruiken natuurlijk de 24 uurs aanduiding die ook gemakkelijk werkt als we begin- en eindtijd bij “time-laps” willen instellen. Dan is er nog de stand “Test” die we gebruiken als we, zonder opnamen te maken, de detectie willen testen.

Evenals bij de camera's van Bushnell is het mogelijk de coördinaten van de opnameplek in te voeren, maar die dient men zelf met andere apparatuur te bepalen want de camera's hebben geen ingebouwde GPS. De waarden worden in de achtergrond als EXIF informatie in de afbeelding opgeslagen.

De camera heeft een 2 MP beeldsensor, maar men kan de resolutie d.m.v. interpolatie kunstmatig oppeppen naar 6, 8 of 12 Mp. Dat dit weinig zin heeft is elders in dit verslag te lezen. De video resolutie is naar keuze 720x480 of 1280x720. Mijn testopnamen zijn alle gemaakt met de hoogste resolutie.

De scherpte van foto’s bij daglicht is heel goed en ook de nachtelijke infrarood opnamen zijn acceptabel. De video-opnamen overdag zijn redelijk van kwaliteit maar de nachtelijke video’s blijven wat achter bij die van de Browning en nog duidelijker bij die van de Bushnell Essential. Opvallend is de grote lichtopbrengst die van voordeel kan zijn bij het maken van timelaps opnamen. Het nadeel is echter dat onderwerpen op de voorgrond snel worden overbelicht. In het algemeen is het gunstig als de grootste lichtsterkte boven het beeld midden is gelegen. Uit de “beamshots” zien we dat bij de Stealth de grootste lichtsterkte net iets onder het midden ligt en dat werkt overbelichting van de voorgrond ook in de hand. Mijn testkaarten hangen op 5 m. voor de camera en ik moest enkele LEDs afplakken om een goede belichting van de kaarten te krijgen, zelfs bij de instelling “Advanced”.

Opvallend mooi is het brede beeld van deze Stealth. In deze testserie heeft alleen de driemaal zo dure Reconyx een nog iets breder beeld. De beeldkleur is wat koel maar dat is desgewenst met een programma voor beeldbewerking eenvoudig te corrigeren. Wel wordt het midden van het beeld overdag bij heldere hemel wat overstraald waardoor het ook iets blauwer wordt dan aan de zijkanten. Dit moet door de fabrikant eenvoudig zijn te verhelpen door boven het objectief een iets langer “luifeltje” aan te brengen.

Deze cameraval behoort niet tot de aller snelste en ligt met ca. 18 beelden per minuut op het niveau van de Reconyx en de Bushnell Essential, en dat is nog juist acceptabel. De detectieafstand bij de “walktest” was ongeveer 15 m. en dat blijft iets achter bij die van de meeste andere camera’s. Bij een praktijktest in het veld werd een voorbij lopend ree overdag gelijk gedetecteerd, maar er werd slechts één foto gemaakt (zie afbeelding). Voorbij lopende reeën in de nacht werden niet gedetecteerd (zie ook wat ik hierover schrijf bij de Primos).

Helaas kon ik wegens slechte weersomstandigheden tijdens de testperiode niet meer vergelijkende testen in het veld uitvoeren. Het is daarom moeilijk een definitief oordeel over deze camera te geven. Het lijkt me een geschikte camera voor wie een breed beeld wenst en door de grote lichtopbrengst is de camera eveneens geschikt voor timelaps opnamen over een redelijk groot gebied. De geheugenkaart van 64 Gb helpt daarbij de camera voor langere tijd in het veld te laten staan. De mogelijkheid een externe stroombron aan te sluiten kan daarbij welkom zijn. Hoewel ik daarover niet de beschikking had, schijnt ook een stalen behuizing beschikbaar te zijn die samen met een stalen “Python Master Cable” diefstal kan bemoeilijken.

Tabel 1

  Reconyx UltraFire XR6 Bushnell Nature View Cam 2015 BF Bushnell Trophy Cam 2015 HD bruin (119774) Bushnell Trophy Cam 2015 HD BF bruin (119776) Bushnell Trophy Cam HD 2016 Essential E2 Browning Dark OPS 2016 Elite Primos Proof Cam 03 black flash Stealth Cam STC-G42NG
Land van herkomst USA China China China China China China China
Max. afmeting HxBxD (mm) 118 x 86 x 85 160 x 115 x 65 145 x 105 x 70 145 x 105 x 70 145 x 105 x 70 115 x 102 x 67 130 x 106 x 70 135 x 104 x 70
Bruto gewicht (gram) 686 632 487 490 490 457 538 566
Statiefaansluiting ¼” - achterzijde ¼” – achterzijde  ¼” – achterzijde en onderzijde ¼” – achterzijde en onderzijde ¼” – achterzijde en onderzijde ¼” - onderzijde ¼” - onderzijde ¼” - onderzijde
Richtlaser Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Opening voor kabelslot Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Gebruikstemp. (°C) -30 tot +50 -20 tot +60 -20 tot +60 -20 tot +60 -20 tot +60 -35 tot +60 -7 tot +50  -10 tot +40
 
Afm. Display (mm) 38 x 51 28 x 19 30 x 22 30 x 22 30 x 22 43 x 11 14 x 24 12 x 41
Display kleur / zwart-wit Kleur Zwart-Wit   en Kleurenviewer Zwart-Wit Zwart-Wit Zwart-Wit Zwart-Groen Zwart-Wit Zwart-Groen
Gebruik als viewer Ja Extra viewer Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Aantal gemaakte foto’s+films Ja Alleen foto’s Alleen foto’s Alleen foto’s Alleen foto’s Ja Ja Ja
Resterende
foto’s / opnametijd
of resterende geheugenruimte
Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee
 
Accu type Lithium, NiMH Lithium, NiZn Lithium, NiZn Lithium, NiZn Alkaline, NiMH, Lithium Alkaline, NiMH, Lithium, NiZn Lithium, Alkaline, NiMH Alkaline, Lithium
Accu aantal 12 4 of 12 4 of 8 4 of 8 8 6 8 8
Stroomverbruik (mA)
in stand-by
0.18 < 0.2 < 0.25 < 0.25 < 0.15  0.11  < 0.25 0.26
Aansluiting externe voeding Nee 6 Volt DC 6 Volt DC 6 Volt DC Nee 12 Volt DC 12 Volt DC 12 Volt DC
Aanduiding ladingstoestand accu Symbool Symbool + LED Symbool + LED Symbool + LED Symbool  In % Symbool en in % In %
 
Intern geheugen (Mb) 32 32 32 64 n.v.t. n.v.t. n.v.t.
Geheugenkaart type SD, SDHC of SDXC SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC
Geheugenkaart  (max. Gb) 32 32 32 32 32 32 32 64
Aantal opnamen op 1 Gb
Dag / Nacht
Ca. 290 / 620 Ca. 670 / 630 Ca. 280 / 280 Ca. 280 / 280 Ca. 330 / 330 Ca. 340 / 370 Ca. 910 / 910 Ca. 530  /  530
Duur video op 1 Gb (minuten)
Dag / Nacht
Ca. 15 / 15 Ca. 9.2 / 9.2 Ca. 13.6 / 13.6 Ca. 13.6 / 13.6 Ca. 23 / 23 min. Ca. 2.8 / 2.9 min. Ca. 30 min. Ca. 4.3  /  5.4 min.
 
Externe aansluitingen USB, HDMI USB, 6 Volt DC, Viewer USB, 6 Volt DC USB, 6 Volt DC USB USB, TV en 12 Volt  USB en 12 Volt DC USB en 12 Volt DC
 
Taal  handleiding Engels GB, FR, ES, DE, IT GB, FR, ES, DE, IT GB, FR, ES, DE, IT GB, FR, ES, DE, IT Engels GB, D, F, E, I NL, GB, F 
Wachtwoord bescherming Ja Nee Nee Nee Nee Nee Nee Ja
Fabrieks garantie 2 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar 1 jaar
Dealer garantie Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving
Tijd aanduiding 24 h of 12h (AM/PM) 24 h, Dag of Nacht 24 h, Dag of Nacht 24 h 24 h  12 h  (AM / PM) 12 h  (AM / PM) 24 h of 12 h  AM / PM
Datum, Tijd op foto Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Temperatuur, Maanstand Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Datumbalk(en) uitschakelbaar Ja Ja Ja Ja Ja Ja Nee Ja
Mogelijkheid tot geotagging Nee Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja
Telecommunicatie Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee Nee
Prijs  ( € ) 649.00 375.00 259.00 299.00 199.00 179.00 175.00 212.50

 

Tabel 2

  Reconyx UltraFire XR6 Bushnell Nature View Cam 2015 BF Bushnell Trophy Cam 2015 HD bruin (119774) Bushnell Trophy Cam 2015 HD BF bruin (119776) Bushnell Trophy Cam HD 2016 Essential E2 Browning Dark OPS 2016 Elite Primos Proof Cam 03 black flash Stealth Cam STC-G42NG
Type beeldsensor CMOS CMOS CMOS CMOS CMOS CMOS
Beeldsensor grootte (Mpix) 3 Mp 3 Mp 3 Mp 3 Mp 3 Mp 2 Mp 3 Mp 2 MP
Door interpolatie verkregen resolutie  (Mpix) 4, 5 en 8 Mp 5 en 8 Mp 8 en 14 Mp 8 en 14 Mp 8 en 12 Mp 2, 4, 8 en 10 Mp 12 Mp 6, 8 en 12 Mp
Horizontale beeldhoek (graden) 43.4 ° 41.2 ° 34.1 ° 34.1 ° 35.3 ° 41.3 ° 34 ° 41.8 °
Netto voorwerpruimte  zonder datumbalk   BxH  op 10m. (m.) 7.96 x 4.34 Foto: 7.52 x 5.46 Video: 7.58 x 3.04 Foto: 6.14 x 4.48 Video: 6.90 x 3.74 Foto: 6.14 x 4.48 Video: 6.90 x 3.74 Foto: 6.354 x 4.42 Video: 6.35 X 3.24 7.54 x 4.06 Foto: 6.12 x 4.40 Video: 6.90 x 3.64 7.64 x 4.04
Gevoeligheid bewegingsdetector instelbaar Low, Medium Low, Medium, Medium High High Low, Normal, High, Auto Low, Normal, High, Auto Low, Normal, High, Auto Low, Normal, High, Auto Niet instelbaar Niet instelbaar Niet instelbaar
Maximale detectiehoek bewegingsdetector (graden)       *) Ca. 20 ° Ca. 41.2 ° Ca. 37.6 ° >34 ° > 35 ° Ca. 41 ° > 34 ° Ca. 42 °
Detectiebereik in beeldcentrum  *) Ca. 20 m. Ca. 20 m. Ca. 20 m. Ca. 20 m. Ca. 18 m. Ca. 12 m Ca. 20 m. ca. 15 m.
Geluidsopname bij video Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
 
Responstijd na detectie bij foto 1.1 sec. 0.2 sec. 0.2 sec. 0.2 sec. 0.3 sec. 0.4 sec. 0.4 sec. 0.5 – 1.0 sec.
Opname interval (time-laps) 1,5,15,30,60 min. 1 – 60 min. 1 – 60 min. 1 – 60 min. 1 - 60 min. 5 sec. - 60 min. 1,2,5,10,30 en 60 min. 1 sec – 60 min
Wachttijd na opname, instelbaar bij video 5 sec. tot 15 min. 1 sec tot 60 min. 1 sec tot 60 min. 1 sec tot 60 min. 3 sec. - 60 min. 5 sec. - 60 min. 3,10,30 sec. en 1,5,30 min. 5 sec – 60 min.
Aantal opnamen per trigger 1 tot 10 1, 2 of 3 1, 2 of 3 1, 2 of 3 1, 2 of 3 1 tot 8 1,2,3,4 of 5 1,2,3,4,5,6,7,8 of 9
Hersteltijd na opname (gemiddeld) Ca. 2.9 sec. Ca. 1.6 / 1.3 sec. Ca. 1.9  sec. Ca. 1.7 / 5.8 sec. Ca. 4.0 sec. Ca. 1.4 / 1.1 sec. Variabel  Ca. 3 tot 9 sec. ca.  2.8 / 3.5  sec
Maximum aantal opnamen per minuut  Dag / Nacht 16 / 16 34 / 41 31 / 30 32 / 10 Gemid.15 / 15  34 / 40 Gemiddeld  12 / 12 18 / 15
 
Aantal LEDs 5 32 36 48 32 29 60 42
Zichtbaarheid LEDs No glow No glow Low glow No glow Red glow No glow No glow No glow
Verlichting / belichting instelbaar Normal, Max Low, Medium, High Low, Medium, High Low, Medium, High Low, Medium, High Nee Sluitertijd in 2 stappen Sluitertijd in  2 stappen
Max. reikwijdte verlichting (m.) Ca. 20 m. Ca. 17 m. > 20 m. > 20 m. Ca. 20 m. Ca. 14 m. Ca. 20 m. Ca. 25 m.
 
Video opnameduur per trigger 10, 20 of 30 sec. Dag: 5 tot 60 sec. Nacht: 5 to 15 sec. Dag: 5 tot 60 sec. Nacht: 5 to 15 sec. Dag: 5 tot 60 sec. Nacht: 5 to 15 sec. Dag: 5 tot 60 sec. Nacht: 5 to 15 sec. 5 sec. tot 2 min. 5 tot 60 sec. 10 sec. tot 3 min.
Video begin- en eindtijd  instelbaar bij time-laps Ja Ja Ja Ja Ja Nee Nee Ja
Max. Resolutie video (pixels) 1920 x 1080 1920 x 1080 1920 x 1080 1920 x 1080 1280 x 720 1280 x 720 1280 x 720 1280 x 720
Max. Resolutie foto (pixels) 3776 x 2124 4416 x 3312 4416 x 3312 4416 x 3312 4000 x 3000 4224 x 2376 4000 x 3000 4096 x 2304
Resolutie foto bij dag (boogsec) 86” 79” 86” 74” 74 “ 120 “ 76 “ 98 “
Resolutie foto bij nacht (boogsec) 94” 210” 210” 140” 94 “ 160 “ 140 “ 140 ”
Resolutie video bij dag (boogsec) 94” 76” 170” 79” 82 “ 170 “ 170 “ 170 “
Resolutie video bij nacht (bg.sec) 140” 170” 210” 210” 94 “ 180 “ 220 “ 220 “
 
Formaat foto’s .JPG .JPG .JPG .JPG .JPG .JPG .JPG .JPG
Formaat video .MP4 .AVI .AVI .AVI .AVI .AVI .AVI .AVI
 
*) De waarden zijn niet exact te bepalen daar ze van veel factoren afhankelijk zijn. Deze zijn bepaald d.m.v. een “Walktest” bij ca. 15 “ C. Onder andere omstandigheden zijn afwijkende waarden mogelijk.

 

In onderstaande sterrenwaardering wordt een aantal eigenschappen van de cameravallen samengevat.

 

Enkele interessante websites

http://images.reconyx.com/file/UltraFireOutdoorManual.pdf
http://bushnell.com/global/customer-service/product-manuals
http://browningtrailcameras.com/wp-content/uploads/2012/10/Dark-Ops-HDE-user-manual.pdf
http://www.primos.com/wp-content/uploads/2015/05/ProofCam.pdf
http://www.gsmoutdoors.com/downloads/86/stealth-cam-g-pro-g-series/

http://www.jachtloods.nl/product-categorie/cameraval/
https://www.wildlifemonitoringsolutions.nl/
http://www.chasingame.com/forum/
http://www.trailcampro.com/collections/trail-camera-reviews

 

Naar aanleiding van mijn testrapporten krijg ik vaak vragen of opmerkingen.
Omdat er nog weinig bekend is over de betrouwbaarheid en de levensduur van cameravallen ben ik benieuwd naar de positieve en negatieve ervaringen van gebruikers.

Ik ben daarvoor bereikbaar per e-mail op elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(Voor het verzenden dient men “DITNIET” uit het mailadres te verwijderen)

September 2016                 J.A. Meijerink  (Twentse Vogelwerkgroep)

 

Dit testrapport mag met toestemming van de auteur en met bronvermelding voor reclame doeleinden worden gebruikt, mits het in zijn geheel wordt gepubliceerd.