Cameravallen of Wildcamera’s - test 3 Overzicht  overzicht

 


Algemeen

De laatste tijd krijg ik meer vragen over cameravallen en dan vooral over die in de lagere prijsklasse. Daarom besteed ik nu aandacht aan de Maginon WK4HD die tweemaal per jaar door de ALDI wordt aangeboden. Verder was Foto Konijnenberg zo vriendelijk mij de Nedis WCAM22GN en de UoVision UV557 ter beschikking te stellen.
Er verschijnen steeds meer Chinese cameravallen op de markt. Vaak dezelfde modellen onder verschillende namen. Zo wordt de nu geteste Nedis onder andere ook onder de naam König verkocht. Zo langzamerhand ziet men door de bomen het bos niet meer. De argeloze koper heeft geen idee over de kwaliteit van de camera die hij/zij wil aanschaffen. Ik krijg dan ook vragen over problemen met apparatuur die mij geheel onbekend is. Nu dus een test van slechts drie uit de onoverzichtelijke brij van thans verkrijgbare wildcamera’s.
Voor algemene zaken betreffende cameravallen verwijs ik naar mijn eerdere testverslagen.

Een aantal testresultaten, als beeldschepte, lichtverdeling en beeldvoordracht wordt ter vergelijking naast elkaar gezet. De specificaties en testresultaten zijn in twee tabellen samengevat. Daarin zijn ook de gegevens van mijn referentiecamera, de Bushnell T.C. Essential E2 opgenomen evenals die van van de Maginon WK3HD, het voorgaande model van dit merk. De Bushnell is in mijn verslag van september 2016 uitvoerig besproken.


De kleurweergave en de afmetingen van het beeld

De beeldafmeting is op schaal weergegeven en de foto’s zijn achteraf niet bewerkt.

Biotoop bij daglicht


Biotoop bij nachtDe grootte van het beeldveld

De Bushnell heeft het kleinste beeldveld en vooral het videobeeld is vrij gering in hoogte. Ook zijn de afmetingen opgenomen van de eerder geteste Bushnell Nature View.
Vaak zijn de videobeelden minder hoog dan die van de foto’s, behalve bij de UoVision.


De lichtverdeling

Bij de drie geteste camera’s is het beeldcentrum veel sterker verlicht dan de randen.
Een overbelichting van onderwerpen in het centrum op korte afstand is daarbij nauwelijks te vermijden. Alleen bij de Maginon is de verlichting in te stellen op “Low” of “High”.


Beelscherpte

De foto- en videobeelden van de testkaarten bij dag en nacht zijn ter vergelijking naast elkaar gezet.
Daaruit is zo goed mogelijk de resolutie bepaald in boogseconden en opgenomen in de tabellen.
De Bushnell geeft de scherpste beelden, maar de Maginon doet het niet slecht, vergeleken met de andere camera’s.  Alleen van de UoVision was de beeldscherpte deels niet te meten.


UoVision UV557

De foto’s gemaakt bij daglicht zijn wat aan de donkere kant als een heldere lucht wordt mee gefotografeerd. De foto-en videoopnamen ’s nachts zijn niet scherp zodat de camera vooral geschikt is voor gebruik overdag. De resolutie van de videobeelden is slechts 640x480 (VGA kwaliteit) en dat formaat is zo langzamerhand uit de de tijd.

Verrassend goed is de maximale reikwijdte van de sensor. Het bereik van ca. 20 meter zien we meestal bij de wat duurdere camera’s.
Omdat de verlichting echter niet verder reikt dan ca. 12 meter worden ’s nachts soms opnamen gemaakt waarbij het onderwerp in de donkere achtergrond moeilijk is te onderscheiden.
De detectiehoek is groter dan de beeldhoek zodat de eerste opname vaak wordt gemaakt als het onderwerp zich nog buiten het beeld bevindt.

Met ca. 10 opnamen per minuut is de camera vrij traag maar gelukkig kunnen 1 tot 10 opnamen achtereen worden gemaakt zodat het onderwerp meestal niet wordt gemist.
De tijd tussen de opnamen bedraagt dan ongeveer 3 seconden.

De gevoeligheid van de sensor is in te stellen op Low, Normal of High zodat men, mede afhankelijk van de buitentemperatuur, de gewenste instelling kan kiezen.
De camera heeft een vrij klein kleurenscherm waarop de beelden zijn terug te kijken en waarop via een menu de instellingen zijn te maken.
Dit menu werkt niet plezierig en aanvankelijk blijf je zoeken om in één van de drie submenu’s de gewenste instelling te vinden. De engelstalige handleiding is erg beknopt.


Nedis WCAM22GN

De foto- en videobeelden van de Nedis zijn bij daglicht beduidend beter dan van de UoVision. Ook de nachtelijke beelden zijn beter maar het verschil is daar minder groot.
De kleinste afstand waarop nog is op te nemen bedraagt ongeveer anderhalve meter, daarbinnen worden de opnamen te onscherp.

De reikwijdte van de sensor en van de verlichting bedraagt ongeveer tien meter. Het is jammer dat de verlichting ’s nachts niet wat gelijkmatiger over het beeld is verdeeld.
Onderwerpen in het beeldmidden worden soms overbelicht terwijl die aan de randen te donker zijn.
In een goed programma voor fotobewerking is dat nog wel wat te corrigeren maar het blijft jammer dat hieraan bij het ontwerp niet meer aandacht is besteed.

De Nedis is de meest trage uit deze testserie. Met 4 tot 5 opnamen per minuut de helft langzamer dan de beide andere.
Zelfs ingesteld op een “burst” van maximaal drie opnamen bedraagt de tijd daartussen nog 12 seconden.
De eerste opname wordt gemaakt als het onderwerp het beeld binnen komt en bij de volgende opnamen is het vaak uit het beeld verdwenen.
Het is mij daarom niet gelukt met deze camera goede opnamen te maken van een voorbij lopend ree. Mogelijk geeft het videobeeld meer te zien, maar dat is minder scherp.
Er is geen goede handleiding bij deze Nedis, doch slechts een groot blad met beschrijving in zeventien talen waaronder Nederlands.


Maginon WK4HD

Deze camera verschilt van de andere door de beide zij-sensoren die de camera vanuit “stand-by” activeren voordat het onderwerp door de centrale sensor wordt gedetecteerd.
De reactietijd wordt daardoor verkort tot een halve seconde. Het detectiebereik is ongeveer 12 meter en dat is wat meer dan bij de voorgaande Maginon WK3HD.
Bij de laatste draagt de verlichting iets verder. Deze verlichting is in het donker duidelijk zichtbaar zodat de Maginon minder geschikt is als bewakingscamera.
Dieren kijken er wel naar maar trekken zich er weinig van aan.

De beeldkwaliteit van de Maginon is beter dan van de beide andere camera’s.
Hoewel de videobeelden in FHD (1920x1080 pix) kunnen worden opgenomen, zijn ze toch wat minder scherp dan bij de Bushnell die in HD kwaliteit (1280x720 pix) opneemt.
Onderstaande afbeelding is één beeldje uit een filmopname. Toen het ree zich naar het beeldmidden verplaatste werd het overbelicht.
Ook bij de Maginon is het beeldmidden sterker verlicht dan de randen.

Als het niet licht genoeg is blijft de camera in de nachtstand en werkt de verlichting nog.

De kleinste opnameafstand bedraagt ongeveer één meter. De afstand tot de steenmarter en de eekhoorns in onderstaande afbeelding bedroeg anderhalve meter.

Om kleine dieren als muizen te kunnen fotograferen dient men een voorzetlens te gebruiken. Zeer toevallig past de lens die ik destijds maakte voor de Bushnell ook op de Maginon.
Het is een brillenglas van +2 dioptrieën waarmee op 50 cm afstand kan worden gefotografeerd. Onderstaande afbeelding van de bosmuizen werd er mee gemaakt.
Wel moeten voor de LED’s twee lagen transparantpapier worden aangebracht om overbelichting te voorkomen en om een egale verlichting te verkrijgen.


De Nederlandstalige handleiding is duidelijk zodat het bedienen van de camera geen grote problemen zal geven.


Samenvatting

Alle waar is naar zijn geld. Bij de goedkopere cameravallen is de beeldkwaliteit en de opnamesnelheid in het algemeen geringer dan bij de duurdere.
Toch heeft de Maginon een zeer acceptabele foto- en videokwaliteit. De verlichting is duidelijk zichbaar in het donker.

De beide andere camera’s hebben een onzichtbare verlichting maar de beeldscherpte is een stuk geringer. Als bewakingscamera zijn de drie uit deze testserie dus wat minder geschikt.
Wel geschikt voor wie wil zien wat er zoal ’s nachts in de tuin rondscharrelt.
De fabrieksgarantie bedraagt 2 jaar, en bij de Maginon zelfs 3 jaar. De Nederlandse leveranciers hebben zich overigens aan de wettelijke garantiebepalingen te houden.
De gerenommeerde fotozaken zijn gewoonlijk zeer coulant wat betreft de garantie. Doch bij ALDI, de enige leverancier van de Maginon, kan de camera binnen 30 dagen worden omgeruild.
Daarna wordt men verwezen naar de fabrikant en dat lijkt ongewenst. In het TV-programma “Radar” is daaraan in 2014 aandacht besteed.
Zie: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/garantiebeleid-aldi
en  https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/reactie-aldi-1

Hopelijk heersen er momenteel bij die firma andere opvattingen. De Maginon wordt slechts tweemaal per jaar aangeboden, meestal in maart en in oktober.
Op mijn verzoek om in de toekomst wildcamera’s voor een test ter beschikking te stellen werd negatief gereageerd. Helaas zal dit dus mogelijk mijn enige test van dat merk blijven.
Over de deugdelijkheid van wildcamera’s kan ik nog weinig zeggen. Er zijn mij inmiddels enkele gevallen bekend van problemen die door de betreffende leveranciers naar tevredenheid werden opgelost. Daarom blijf ik geïnteresseerd in de bevindingen van gebruikers.

In onderstaande sterrenwaardering wordt een aantal eigenschappen van de geteste cameravallen samengevat.

 

Voor vragen en/of opmerkingen over door mij geteste wildcamera’s en over de afhandeling van garantiegevallen ben ik slechts per e-mail bereikbaar op elsjan99DITNIET@xs4all.nl
(Voor het verzenden dient men “DITNIET” uit het mailadres te verwijderen)

December 2018                 J.A. Meijerink  (Twentse Vogelwerkgroep)

 

Dit testrapport mag met toestemming van de auteur en met bronvermelding voor reclame doeleinden worden gebruikt, mits het in zijn geheel wordt gepubliceerd.

 

Tabel 1

  UoVision UV557 Nedis WCAM22GN Maginon WK 3 HD Maginon WK 4 HD Bushnell Trophy Cam 2016 HD Essential E2
 Land van herkomst China China China China China
 Max. afmeting HxBxD (mm) 131 x 103 x 75 138 x 102 x 64 135 x 95 x 75 135 x 99 x 78 145 x 105 x 70
 Bruto gewicht (gram) 462 454 508 486 490
 Statiefaansluiting ¼” – onderzijde ¼” – onderzijde ¼” – onderzijde ¼” – onderzijde en achterzijde ¼” – achterzijde en onderzijde
 Richtlaser Nee Nee Nee Nee Nee
 Opening voor kabelslot Ja Nee Nee Ja Ja
 Gebruikstemp. (°C) ? -20 tot +60 -10 tot +40 -20 tot +60 -20 tot +60
 
 Afm. Display BxH(mm) 25 x 26 26 x 25 48 x 35 48 x 35 30 x 22
 Display kleur / zwart-wit Kleur Kleur Kleur Kleur Zwart-Wit
 Gebruik als viewer Ja Ja Ja Ja Nee
 Aant. gemaakte foto’s+films Foto’s Foto’s en video Duur video Duur video Aantal foto’s
 Resterende foto’s / opnametijd
 of resterende geheugenruimte
Rest. Mb video Rest. tijd video Rest aantal foto’s Rest. aantal foto’s Rest. aantal foto’s
Rest. duur video
 
 Accu type Alkaline / Lithium Alkaline / NiMH Alkaline / NiMH Alkaline / NiMH Alkaline, NiMH, Lithium
 Accu aantal 4 of 8 4 of 8 4 of 8 4 of 8 8
 Stroomverbruik (mA) in stand-by < 0,25 ? ? ? < 0.15
 Aansluiting externe voeding 6V DC 6V DC 6V DC 12V DC Nee
 Aanduiding ladingstoestand accu Symbool Symbool Symbool Symbool Symbool
 
 Intern geheugen (Mb) ? ? ? ? 64
 Geheugenkaart type SD SD SD of SDHC SD of SDHC SD of SDHC
 Geheugenkaart (max. Gb) 32 32 32 32 32
 Aantal foto’s op 1 Gb Dag / Nacht
  (hoogste resolutie)
Ca. 600 / 1400 Ca. 300 / 800 Ca. 280 / 180 Ca. 420 / 420 Ca. 330 / 330
 Duur video op 1 Gb (minuten) Dag / Nacht Ca. 16 min. Ca. 8,3 min. Ca. 6,3 min. Ca. 5,3 min. Ca. 23 / 23 min.
 
 Externe aansluitingen USB, 6V USB, TV, 6V USB, 6V USB2, 12V USB
 
 Taal handleiding GB 16 talen + NL NL NL GB, FR, ES, DE, IT
 Wachtwoord bescherming Ja Nee Ja Ja Nee
 Fabrieks garantie 2 jaar 2 jaar 3 jaar 3 jaar 1 jaar
 Dealer garantie Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving Volgens Europese wetgeving
 Tijd aanduiding 24 uur 24 uur 24 uur 12 of 24 uur 24 uur
 Datum, Tijd op foto Ja Ja Ja Ja Ja
 Temperatuur, Maanstand Ja Ja Ja Ja Ja
 Datumbalk(en) uitschakelbaar Ja Ja Ja Ja Ja
 Telecommunicatie Nee Nee Nee Nee Nee
 Prijs ( € ) 129,95 109,= -- 80,= 199.00

 

Tabel 2

  UoVision UV557 Nedis WCAM22GN Maginon WK 3 HD Maginon WK 4 HD Bushnell Trophy Cam 2016 HD Essential E2
 Type beeldsensor CMOS CMOS CMOS CMOS CMOS
 Beeldsensor grootte (Mpix) 3 Mp 5 Mp 5 Mp 5 Mp 3 Mp
 Door interpolatie verkregen  resolutie (Mpix) 5 en 8 Mp 8 en 12 Mp 8 en 12 Mp 8 en 12 Mp 8 en 12 Mp
 Horizontale beeldhoek (graden) 42,2 ° 41,9 ° 41,6 ° 41.9 ° 35.3 °
 Netto voorwerpruimte zonder datumbalk
 BxH op 10m. (m.)
7,72 x 5,66 Foto: 7,66 x 5,44
Video: 7,66 x 4,14
Foto: 7,60 x 5,36
Video: 7,60 x 4,28
Foto: 7,68 x 5,60
Video: 7,68 x 4,28
Foto: 6.354 x 4.42
Video: 6.35 X 3.24
 Gevoeligheid bewegingsdetector  instelbaar Off, Low, Normal, High Off, Low, Normal, High Nee Nee Low, Normal, High, Auto
 Maximale detectiehoek  bewegingsdetector (graden) *) > 43 > 42 30 / 42 / 30 30 / 42 / 30 > 35 °
 Detectiebereik in beeldcentrum *) Ca. 20 m. Ca. 10 m. Ca. 7 m. Ca.12 m. Ca. 18 m.
 Geluidsopname bij video Ja Ja Ja Ja Ja
 
 Responstijd na detectie bij foto Ca. 1,2 sec. ? Ca. 1,0 sec. Ca. 0,5 sec. 0.3 sec.
 Opname interval (time-laps) 5 sec. tot 8 uur -- Alleen tijd per dag 0 – 24 uur 1 - 60 min.
 Wachttijd na opname, instelbaar bij  video 0 – 60 min. 0 – 60 min. 0 – 60 min. 5 sec. tot 60 min. 3 sec. tot 60 min.
 Aantal opnamen per trigger 1 tot 10 1, 2 of 3 1, 2 of 3 1 tot 9 1, 2 of 3
 Hersteltijd na opname (gemiddeld)  Dag / Nacht Ca. 6,7 sec. Ca. 15 sec. Ca 6,7 sec. Ca. 5,5 sec. Ca. 4,0 sec.
 Maximum aantal opnamen per minuut  Dag / Nacht 9 / 10 4 / 5 9 / 9 11 / 10 15 / 15
 
 Aantal LED’s 36 40 44 42 32
 Zichtbaarheid LED’s No glow No glow Red glow Red glow Red glow
 Verlichting / belichting instelbaar Nee Nee Nee Low, High Low, Medium, High
 Max. reikwijdte verlichting (m.) Ca. 12 m. Ca. 10 m. Ca. 20 m. Ca. 18 m. Ca. 20 m.
 
 Video opnameduur per trigger 5 tot 60 sec. 5 tot 60 sec. 1-60 sec, 3, 5, 10 min. 10 tot 180 sec. Dag: 5 tot 60 sec.
Nacht: 5 to 15 sec..
 Video begin- en eindtijd instelbaar  bij time-laps Ja Nee Ja Ja, twee perioden Ja, twee perioden
 Max. Resolutie video (pixels) 640 x 480 1280 x 720 1920 x 1080 1920 x 1080 1280 x 720
 Max. Resolutie foto (pixels) 3264 x 2448 4032 x 3024 4000 x 3000 4000 x 3000 4000 x 3000
 Resolutie foto bij dag (boogsec) Ca. 172” 86 “ 90” 79” 76 “
 Resolutie foto bij nacht (boogsec) N.T.M. Ca. 158 “ 98” 98” 94 “
 Resolutie video bij dag (boogsec) N.T.M. Ca. 260 “ Ca. 170 “ Ca. 170” 98 “
 Resolutie video bij nacht (bg.sec) N.T.M. Ca. 290 “ Ca. 170” Ca. 170” 98 “
 
 Formaat foto’s .JPG .JPG .JPG .JPG .JPG
 Formaat video .AVI .AVI .AVI .AVI .AVI
 
*) De waarden zijn niet exact te bepalen daar ze van veel factoren afhankelijk zijn. Deze zijn bepaald d.m.v. een “Walktest” bij ca. +5 “ C.
Onder andere omstandigheden zijn afwijkende waarden mogelijk.